Belföld

Irak: 380 tonna robbanóanyag lehet a felkelők kezén

Az iraki átmeneti kormány arról tájékoztatta Washingtont és a nemzetközi ellenőröket, hogy eltűnt mintegy 380 tonna hagyományos robbanóanyag még tavaly az iraki al-Kakaa korábbi katonai létesítményből - jelentette a The New York Times című amerikai lap.

Az újság idézte a Fehér Ház és a Pentagon illetékeseit és egy iraki minisztert, akik szerint a hatalmas mennyiségű robbanóanyagnak röviddel Irak 2003 márciusi inváziója után veszett nyoma, miközben kiterjedt fosztogatások zajlottak az arab országban. A The New York Times cikke szerint a robbanószereket fel lehet használni épületek lerombolására, rakéta-robbanófejek előállítására és atomfegyverek felrobbantására.

Rasád Omar tudományos és technológiai miniszter a The New York Timesnak és a CBS televíziónak adott interjúban megerősítette, hogy az említett robbanóanyagoknak nyoma veszett. Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadót csak a múlt hónapban tájékoztatták az ügyről A Fehér Ház szóvivője hétfőn azt mondta, hogy George W. Bush elnök mintegy tíz napja tud a robbanóanyagok eltűnéséről.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn New Yorkban arról tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot, hogy Irak 342 tonna nagyhatású robbanóanyag eltűnését jelentette október 10-én, és a NAÜ aggódik, hogy a robbanószer felkelők kezére kerülhetett. A The New York Times cikke szerint a robbanószereket fel lehet használni épületek lerombolására, rakéta-robbanófejek előállítására és atomfegyverek felrobbantására.

Kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva az amerikai lap azt írta, hogy az iraki vizsgálati csoport – a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) különleges feladattal megbízott különítménye – utasítást kapott: derítse fel a robbanóanyagok eltűnésének körülményeit. Az amerikai fegyverszakértők egyik fő aggodalma az, hogy a szóban forgó robbanóanyagokat az amerikai vagy iraki fegyveres erők elleni támadásokra használják fel, amelyek mind nagyobb méreteket öltenek a januári iraki választások előtt.

Európai diplomaták azt mondták a lapnak, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a háború előtt figyelmeztette az Egyesült Államokat a robbanóanyagok veszélyére, és az invázió után külön tájékoztatta az amerikai illetékeseket arról, hogy hogyan kell ezeket biztonságosan tárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik