Belföld

Gyurcsány Ferenc Japánban

Koidzumi Dszunicsiro japán kormányfő meghívására hétfőn kétnapos hivatalos látogatásra Tokióba érkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A miniszterelnöki látogatás célja az előző kormányfő, Medgyessy Péter által meghirdetett új Ázsia-politika folytatásának kinyilvánítása, és a kétoldalú gazdasági együttműködés továbbfejlesztése. E politika központi eleme, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás után Magyarország gazdasági kapoccsá váljék az ázsiai térség vezető országai és az EU-tagállamai között.
“Az európai unióhoz való csatlakozás nemzeti céljának megvalósítása nem jelenti azt, hogy Magyarország kevesebb figyelmet fog fordítani hagyományos partnereire. Ázsia és különösen Japán mindig is kiemelt fontosságú partnerünk volt és lesz. Magyarország EU-tagsága még nagyobb lehetőségeket nyit a két ország együttműködése előtt” – mutatott rá a látogatás előestéjén a The Mainichi Daily News japán lapban megjelent cikkében Dabrónaki Gyula tokiói magyar nagykövet.

Gyurcsány Ferenc hétfőn Tokióban tárgyal vendéglátójával, a Koidzumi Dzsunicsiro liberális-demokrata párti kormányfővel és közös politikai nyilatkozatot írnak alá a magyar-japán kapcsolatok fejlesztésének irányairól. A japán miniszterelnök vacsorát ad magyar vendége tiszteletére. A nap folyamán Gyurcsány Ferencet audiencián fogadja Akihito császár és Micsiko császárné.

Jonekura Hiromasza, a japán gazdasági szervezetek szövetsége, a Keidaren alelnöke ebédet ad a magyar küldöttség tiszteletére, amelyen Gyurcsány Ferenc beszédet mond a az új magyar kormány gazdasági programjáról, a működő tőkeberuházások ösztönzéséről.

Kedden Gyurcsány Ferenc megbeszélést folytat Kono Joheijel, a japán parlament képviselőháza és Ogi Csikagéval, a tanácsosok háza (felsőház) elnökével. A japán fél felkérésére a miniszterelnök előadást tart a magyar kormány Ázsia-politikájáról a Hoszei Egyetemen, és külön-külön találkozik a Magyarországon működő japán nagyvállalatok – Szuzuki, Denzo, Sanyo, Bridgestone – vezetőivel is.

A kormányfőt útjára elkísérte többek között Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Somogyi Ferenc kijelölt külügyminiszter, Csepeli György, az informatikai tárca államtitkára, Kósa Ferenc parlamenti képviselő, az Interparlamentáris Unió magyar-japán baráti tagozatának elnöke és számos magyar üzletember, valamint felesége, Dobrev Klára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik