Belföld

Egy kivételével minden párt a külföldön történő szavazás mellett

Három parlamenti párt megegyezett - az SZDSZ kivételével - a házbizottság hétfői ülésén a választójogi törvény módosításában, amely lehetővé tenné, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is részt vegyenek a választásokon, vagy népszavazásokon.

Az SZDSZ nevében Pető Iván kijelentette: az SZDSZ nem támogatja, mert rossznak tartja a megoldást, és “a Fideszt tartja felelősnek azért, hogy drága megoldás születik”.

A frakciók egyetértettek abban, hogy a javaslatot a parlament hétfőn házszabálytól eltérően tárgyalja, és még hétfőn este kétharmados többséggel elfogadja a választási eljárásról szóló törvényt, így sem az időközi választások, sem a népszavazások alkotmányossága nem kerül veszélybe.

A javaslat, amely a 2005 december 31. előtti időpontra kitűzött országos népszavazásokra és időközi országgyűlési választásokra vonatkozik, az európai parlamenti választáshoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy a külképviseleteken megfigyelők kísérjék figyelemmel a szavazást.

Megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet. A jelöltet állító szervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként és jelölő szervezetenként (illetve független jelöltként) egy-egy megfigyelőt bízhatnak meg. Országos népszavazás esetében a kezdeményezést benyújtók egy közös megbízottat, továbbá a kezdeményezés benyújtásában részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok egy-egy megbízottat küldhetnek.

A megbeszélés után Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára újságíróknak azt mondta: a megállapodás azt jelenti: “nem fogunk kidobni három milliárdot az ablakon, és meg tudunk felelni az Alkotmánybíróság által a törvényhozóra rótt felelősségnek”.


Hozzátette: a kormány garanciát vállalt arra, hogy a most elfogadandó törvény szerint mind az időközti választás, mind a népszavazások megszervezethetőek. Megjegyezte: a vita azon volt, hogy a pártok csak olyan megfigyelőket küldhetnek, akik szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok.


Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány nem ideiglenes megoldásban gondolkodott, hanem az a cél, “végleges, jó, megbízható, biztonságos és olcsó megoldás szülessen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik