Belföld

Alig nő a regisztrációsadó-bevétel

Több áfa-bevételre számít jövőre a PM, de a bevételtöbblet nagyrészt könyvelési kérdés. Csak októberre múlt el ugyanis az uniós csatlakozás hatása. A gázt, villanyt, értékpapírügyleteket érintik az áfa törvény kis változásai.

Pénzforgalmi szemléletben számolva 2048 milliárd forintos bevételt remél a pénzügyi tárca jövőre a forgalmi adóból (áfa), szemben az idei, szintén pénzforgalmi szemléletben számított „mindössze” 1695 milliárd forintos összeggel. Ezzel szemben eredmény szemléletben idén mintegy 1907,9 milliárd forintot vélnek elérhetőnek a tárca munkatársai. De a két év pénzforgalmi szemléletben számított mintegy 20 százalékos eltérése mögött nem áll forgalmiadó-növekedés.

Október az első tiszta hónap

Szó sincs arról azonban, hogy a tárca a fogyasztás radikális megugrására számít. Az az igazság, hogy az uniós csatlakozás miatt a pénzforgalmi szemléletben számolt bevételeknél egy-másfél hónapos csúszás figyelhető meg, így mindössze 10-11 hónapnyi áfa-bevétel folyik be idén a költségvetésbe. Ezzel szemben jövőre a két módszertan szerint számolt bevétel kevésbé válik majd el egymástól. Az elmaradás másik oka, hogy a májustól az import-áfa a vámhatóságtól az adóhivatalhoz került, ahol emiatt, mint azt a FigyelőNet korábban megírta, jelentős, mintegy 88 milliárd forintra rúgó hiány keletkezett.

A május elsejei uniós csatlakozás után gyakorlatilag szeptember végéig kellett várni arra, hogy a csatlakozás hatása elmúljon, így az október 20-ától már nem érvényesül – mondta Fejes Eszter a tárca forgalmi adó főosztályának helyettes vezetője. Ezért az év utolsó negyedében fokozott adóhatósági ellenőrzésre is számíthatnak az érintettek.







Egy kis könyítés
A vállalkozások jövőre levonhatják a 3,5 tonna feletti teherautók parkolási és úthasználati díjának áfáját.

Csak apróbb módosítások várhatók

Fejes Eszter szerint jelentős változások nem várhatók az áfa törvény kapcsán, inkább csak pontosításokra kerül sor. De azért néhány jogharmonizációs célú változásra mindenképpen számítani kell. Így a földgáz- és villamosenergia-értékesítés esetében a teljesítési hely a vásárló, illetve a fogyasztó telephelye lesz. Ez a lakosságnak nem jelent változást, ugyanis ugyanazt a számlát kapja meg, amit korábban.

Az uniós szakértők jelezték, hogy a magyar hatóságok nem a legmegfelelőbben vették át a vámmentes áruk értékesítésére szakosodott boltokra vonatkozó szabályokat. Így ezentúl a Duty Free boltokban, amennyiben azok vámraktárként üzemelnek, az adómentes vásárlás lehetősége az uniós állampolgárnak is adott, de csak akkor, ha az árut az közösség területén kívülre szállítja.

Kisebb módosítás várható az értékpapírügyletek áfája kapcsán is. Eszerint csak akkor keletkezik arányosítási kötelezettség, ha az értékpapír-eladásból származó bevétel meghaladja az összbevétel 10 százalékát. Itt az arányosítási hányad meghatározásánál a vételi és az eladási ár különbözetét kell figyelembe venni.

Nem kell fizetni a mentőért

Módosul a regisztrációs adó törvény is. Az ebből az adónemből a várható bevétel az idei tervezett 61 milliárdról 62,6 milliárd forintra nő. A kis növekedés oka, hogy a tárca munkatársai is inkább az új autó eladásból származó bevételnövekedésre számítanak, és nem számolnak bővüléssel a használtautók piacán, valamint elhanyagolhatónak tartják a motorkerékpárokból érkező bevételt. Januártól ugyanis az 50 köbcentiméter hengerűrtartalom feletti motorkerékpárok is adókötelessé válnak. Viszont mentesülnek az adó megfizetése alól a mentőautók.


A magán-importtal az országba kerülő autók esetében a regisztrációs adótételek 25 százalékkal haladják meg a kereskedők terheit. Ennek az az oka, hogy a magáncélú külföldi vásárlásnál nem keletkezik áfa-befizetési kötelezettség.

A pénzügyi tárca munkatársai a fogyasztói árkiegészítés kapcsán várható módosításokról is szóltak. A PM elképzelése szerint a helyi tömegközlekedésben a jövőre 4,5 százalékra tervezett inflációnak megfelelő kiegyenlítés várható, az ezt meghaladó árnövekedést az árhatóság hagyja jóvá, és a szükséges összeget is fizeti.

Szűkül viszont a kedvezményes utazási lehetőségek köre, ennek egy része a sorkatonaság megszűnéséből adódik. A költségvetés idén 105-106 milliárd forintot, míg jövőre várhatóan 117 milliárd forintot fordít fogyasztói árkiegészítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik