Belföld

Hiller István az MSZP új elnöke

A többség által várt eredmény született a Magyar Szocialista Párt tisztújító kongresszusán, Hiller István lett a szocialisták új elnöke. Hiller összetartásról, nyitott, hozzáértő, érthető és szerethető szocialista pártról beszélt.

A miniszterelnöki dömpinggel lezajló kongresszuson a küldöttek voksainak hetven százalékát megszerezve szombat déltől Hiller István az MSZP elnöke. A várt forgatókönyv szerint zajló szavazást követően a korábbi elnök, Kovács László és a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc egyszerre emelte magasba Hiller kezét, aki ezt követően, a magas szavazati arányra utalva jelezte, hogy



Hiller István az MSZP új elnöke 1

Fotó: MTI


ugyan vannak számok, de most azok nem fontosak. Megköszönte a támogatást, továbbá kifejtette, hogy ezentúl is számít mindenkire.








A szavazás
A voksoláson 552 küldött vett részt, és mind érvényes voksot adtak le. Hiller István 396 szavazatot kapott, ami a szavazatok 70 százalékát jelenti, míg Szekeres Imre 152 voksot kapott. Szekeres Imre az MSZP elnökehelyettesi pozíciójával vigasztalódhat.


Az új pártelnök szerint az elmúlt években békés forradalom zajlott le az országban, s figyelmeztetett, hogy már holnaptól várja a munka. Nyitott, érthető pártot csinál, amit szeretnek is az emberek. Szerinte az érthető párt olyan, amelyik az emberek nyelvén beszél, és nem követ el kommunikációs hibákat. Hiller egyébként a választási kampányidőszakig továbbra is betölti a miniszteri posztot, de a kampányra felkészülés elindultával főállású elnökként segíti majd pártját. Arra nem tért ki, hogy ez pontosan mikor kezdődik.


Ezt követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felszólalt. Töbek közt azt mondta, lezárult egy korszak, hiszen Hiller az MSZP első olyan elnöke, aki 1956 után született. Így megérkezett a modern párt ifjú generációja.

Pénteken, leköszönő beszédében Kovács László eddigi pártelnök arról beszélt, hogy az MSZP az eddigi legsikeresebb magyar párt, de az utóbbi időben veszített népszerűségéből. A pártelnök reméli, hogy a tisztújítással bekövetkezik a várt fordulat.



Hiller István az MSZP új elnöke 10

Fotó: MTI

Gyurcsány kezdte a napot


A szombati tanácskozás kezdetén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott beszédet, amelyben az társadalomra utalva kijelentette, hogy nem elég, ha csak az állam, a kormány van lendületben, az embereknek, a községeknek és Budapestnek is lendületbe kell kerülniük. Szerinte a kormány az embereket nem mentheti meg a versenytől, de képessé tudja tenni őket arra, hogy alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz. “Aki csak elosztásban gondolkodik, annak üres marad a zsebe” – mondta a kormányfő, hozzátéve: ehhez rugalmasabb oktatás és kutatás kell. “A magyar jövő a magyar iskolákon, a magyar kutatáson, a tudományon múlik” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki beszédében élesen bírálta a jobboldalt.

A miniszterelnök, jelezve, hogy négy gyermek apjaként a konfliktust megelőző politikában hisz, azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szüksége van hazafiságra, több demokratára, és szociáldemokrata programra. Mint mondta, a hazafiság nem nemzeti sértettséget, nem is nemzeti felsőbbrendűséget jelent.


A kormányfő beszédében az állam szerepe kapcsán azt mondta, hogy a liberálisok lenézik az államot, a konzervatívok istenítik, “mi majd használni fogjuk”. Ezért szerinte a magánkezdeményezések, és a jól megfogalmazott állami szerepvállalás együttese viszi előre az országot. Majd beszéde végén a helyi erők mozgósítását szorgalmazta.


Horn bizakodik


A szintén beszédet tartó Horn Gyula, korábbi kormányfő szerint a jelenlegi kormány az, amely megnyerheti a 2006-os választást, több próbálkozásra nincs idő. Ezért azt szeretné, hogy a ciklus végéig mindenki támogassa a kormányt, hogy 2006 után is támogathassa.


Horn szerint a párt jól, szakszerűen és demokratikusan menedzselte az augusztusi kormányválságot. A korszak megtalálta a maga emberét, s ez nem csupán fiatalítást jelent a pártban, hanem a középgeneráció diadalát. Mint mondta, ebben semmi rossz nincs, sőt kifejezetten jó, hogy elkezdődik végre a társadalmi párbeszéd ezzel a generációval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik