Belföld

Miniszterelnök-dömping az MSZP kongresszusán

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) kétnapos tisztújító kongresszusa -az ügyrend megállapítását követően - Kovács László, leköszönő elnök beszédével kezdődött meg pénteken Budapesten.

A párt új vezetőségének megválasztására szombaton kerül sor. A pártelnöki posztért ringbe szálló hat politikus közül a visszalépések után a két jelenlegi alelnök maradt versenyben: Hiller István és Szekeres Imre. A küldöttek délután részt vesznek a nyilas terror áldozataira emlékező demonstráción, az Andrássy úton. A kongresszuson részt vesz José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő és Poul Nyrup Rasmussen volt dán miniszterelnök. A kongresszus pénteki programjában még  három vitaindító felszólalás szerepel: Hiller István alelnöké a párt új programjáról, Lamperth Mónika elnökségi tagé az alapszabály módosításáról és Szili Katalin elnökhelyettesé a párt szervezeteinek és működésének korszerűsítéséről.

Kovács László a nyertes pártról

Az MSZP szociáldemokrata elkötelezettségét és a nemzetközi elismertségét hangsúlyozta Kovács László leköszönő pártelnök. A politikus visszaemlékezett a MSZP 15 éves történetére, és az időszak legsikeresebb pártjának nevezte a szocialista pártot. Az MSZP azért nevezhető az elmúlt 15 év legsikeresebb magyarországi pártjának, mert “ez az egyetlen párt, amely kétszer nyert parlamenti választásokat (…), ez az egyetlen párt, amely ugyanabban az évben mind a parlamenti, mind az önkormányzati választásokat megnyerte” – jelentette ki Kovács László.

A politikus értékelte a legutóbbi kongresszus óta eltelt időszakot, az MSZP-SZDSZ kormány munkáját és az európai parlamenti választásokat. Megköszönte Medgyessy Péter leköszönt kormányfő munkáját és azt mondta, ha 2006-ban nyerni fognak, abban a Medgyessy-kormány kitűnő teljesítménye is benne lesz. A kormányfőváltásról úgy fogalmazott: “a döntés kényszerű volt”, a koalíció vagy a miniszterelnök megőrzése között kellett választani. Minden esély megvan arra, hogy a Gyurcsány-kormányon ne múljon a 2006-os választási siker, a kongresszusnak az a dolga, hogy a párton se múljon a választás sikere – hangoztatta Kovács László.

Közölte: olyan pártra van szükség, amelyik egyértelmű szociáldemokrata értékeket képvisel, demokratikus és fegyelmezett, ahol helye van a bírálatnak, de csak a párt keretei között, és nyitott a társadalom felé. Fontosnak nevezte az utánpótlás biztosítását, a közösséget formáló mozgalmi jelleget, továbbá azt, hogy érzelmileg lehessen kötődni az MSZP-hez. A politikus beszéde végén azt mondta, büszke, hogy a párt elnöke lehetett, majd egy sporthasonlattal élve, felhívta a kongresszus figyelmét arra, hogy az lesz a befutó ember 2006-ban, akit szombaton megválasztanak.

Jánosi György  elköszönt

A leköszönő Jánosi György országos választmányi elnök a demokrácia és a baloldaliság értékeiről, Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt elnöke pedig egy szociáldemokrata Európa létrehozásának fontosságáról beszélt az MSZP kongresszusán. Jánosi György, aki beszédében hangsúlyozta, hogy elköszönni jött a kongresszusra, azt mondta: néha szakítani kell a protokollal, és meg kell ismerni az “utca emberének” problémáit is. “Én baloldali vagyok életem végéig. Ha segíthetek, szóljatok” – zárta felszólalását a politikus.

Hiller István: programbeszéd 

Állandó programbizottság létrehozását javasolta az MSZP-kongresszus résztvevőinek Hiller István alelnök, elnökjelölt vitaindító beszédében, pénteken Budapesten. Az Új magyar szociáldemokrácia elnevezésű programot kidolgozó kabinet vezetője azt vetette fel, hogy az állandó programbizottság kétévente számoljon be tevékenységéről, és ez a beszámoló ne essen egybe a tisztújítással. Hiller István elmondta: a programtervezet tartalmában, gondolatiságában, szerkezetében, néhol szó szerint, alapja lett a kormányprogramnak.

Kiemelte, a vitairatban írták le először, hogy “szabad és igazságos, igazságosabb és gyarapodó köztársaságot, Magyarországot akarunk”. Közölte: az új program vállalja a folytonosságot a legutóbbi, Magyar szociáldemokrata charta című programmal, így a kabinet azt javasolja, ha a vitairat programmá emelkedik, történjen meg a két dokumentum összeszerkesztése.

Az MSZP-kongresszus résztvevői a felszólalások után félbeszakították munkájukat, hogy átvonuljanak az Andrássy útra, a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulója alkalmából tartandó, az áldozatokra emlékező demonstrációra. A résztvevőket 15 csuklós busz szállítja át a Hungexpo B pavilonjából a Kodály köröndre, ahol a szocialista párt saját színpadot állított fel. Az SZDSZ – Új Generáció a Terror Háza Múzeum előtt, a Mazsihisz és más társadalmi szervezetek a Hősök terén állította fel színpadát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik