Belföld

Mégis EU-biztos lehet Kovács

Szakmai fenntartásokkal bár, de nem ellenzi az Európai Parlament illetékes bizottsága Kovács László jelölését az európai biztosi posztra. Ez eddig kérdéses volt azok után, hogy az olasz Buttiglione jelölését hétfőn elutasították.

Megszületett az Európai Parlament ipari, kutatási és energetikai bizottságának véleményét tartalmazó levél Kovács László alkalmasságáról. Habár több szakmai fenntartást jelez, nem javasolja a magyar külügyminiszter jelölésének elutasítását – közölték európai parlamenti források.

A magyar politikusra vonatkozó ajánlás szövege bírálja a jelölt szakmai felkészületlenségét, viszont elismeri diplomáciai képességeit és tapasztalatait, amelyek az energiapolitika bizonyos részeihez (például az oroszokkal folytatandó tárgyalásokhoz) elengedhetetlenek. Kovács legnagyobb ellenlábasai egyébként a Zöldek, akik szerint a korábban kiszivárogtatott információk alapján a jelölt tudása „egyszerűen elfogadhatatlan mértékű”.







“Szörnyű kezdet”
Buttiglione, a Berlusconi-kormány leköszönő, európai ügyekkel foglalkozó minisztere, bizottsági meghallgatásán úgy vélekedett, hogy a homoszexualitás “betegség”, a családon belüli viszonyokkal kapcsolatban pedig konzervatív nézeteket hangoztatott. Nem nyerték el a bizottság tetszését az illegális bevándorlás szabályozására tett javaslatai sem. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök határozottan és dühösen védelmébe vette leköszönő miniszterét, “ellenségesnek és fundamentalistának” minősítve a brüsszeli voksolást. Berlusconi minisztere leszavazását “szörnyű kezdetnek” nevezte a nyáron megválasztott EP szempontjából.

Buttiglionét leszavazták

Kovács László támogatása korántsem volt biztos, különösen azok után, hogy az Európai Parlament polgári jogokkal foglalkozó bizottsága hétfőn elutasította az olasz Rocco Buttiglione jelölését az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi és biztonsági biztosának tisztségére. Titkos szavazással a testület 27 tagja szavazott az olasz biztosjelölt ellen, 26 mellette. A bizottság egyúttal 28-25 arányban elutasította a baloldali képviselőknek azt a javaslatát, hogy Buttiglione kapjon más posztot az EU-bizottságban.

A hétfői fejlemények azért érintették érzékenyen a magyar diplomáciát, mert korábban kiszivárgott hírek szerint éppen az olasz biztos szocialista támogatása lett volna a záloga annak, hogy a konzervatívok támogassák Kovács László energiaügyi biztos jelölését. A BruxInfo korábbi értesülései szerint az EP szocialistái számára Rocco Buttiglione bel- és igazságügyi biztosjelölt a Barroso-bizottság leggyengébb láncszeme és az olasz támogatását ígérték a konzervatív frakciónak Kovács támogatásáért cserébe. A megegyezés harmadik eleme állítólag a liberális Neelie Kroes volt, aki korábbi üzleti érdekeltségei miatt volt az új Bizottság egyik sokat támadott tagja. A megállapodásra állítólag a két párt frakcióvezetője (Hans-Gert Pöttering és Martin Schulz) közti személyes találkozó ütötte rá a pecsétet.

Az Európai Parlament október végén szavaz a november 1-jén hivatalba lépő új EU-bizottságról, a testület azonban csak az egész bizottság elfogadásáról vagy elutasításáról dönthet, nem egyes biztosokról.


Magyar remény


A sajtó megkérdezte a Luxembourgban tárgyaló Kovács László külügyminisztert is Buttiglione elutasításáról, aki úgy fogalmazott: „szeretném remélni, hogy Buttiglione elbírálása, illetve az enyém nincsenek így összefüggésben, s minden biztosjelöltet a maga teljesítménye alapján ítélnek meg”.

Itthon is téma

A Kovács László körüli vita múlt csütörtökön eszkalálódott, és kiterjedt a magyar parlamenti delegáció tagjaira is. A szocialisták közleményben tudatták álláspontjukat, miszerint „a Fidesz frontális támadást intézett a magyar jelölt ellen”. Tabajdi Csaba, a szocialisták vezetője úgy vélte, hogy a vita egyáltalán nem Kovács szakmai felkészültségéről szólt, hanem „a magyar jelölt túszává lett egy politikai játszmának, mivel a jobboldal Kovács László alkalmasságának megkérdőjelezésével kívánja saját rossz jelöltjeit elfogadtatni, többek között Buttiglione olasz bel- és igazságügyi biztosjelöltet”.

Szájer József, a magyar néppárti képviselők szószólója azt mondta, hogy éppen ellenkezőleg: ők kizárólag szakmai alapon támadták Kovácsot, és úgy vélte, hogy mind a meghallgatás, mind az azóta történtek – a jelöltről szóló értékelés jóváhagyásának többszöri elhalasztása – éppen felkészületlenségét demonstrálták. Szájer úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi külügyminiszter “felületes, kitérő válaszai” – ahogy nevezte, a „Kovács-stílus” – nem jöttek be az Európai Parlamentben, és „ez most már a magyar kormánynak is kínos”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik