Belföld

Kamatvágás – lesz, de mekkora?

Az erős forint és Draskovics Tibor kijelentése, hogy nem lesz sáveltolás, megerősítette az elemzői konszenzust: kamatvágás várható a Monetáris Tanács jövő hétfői ülésén. De előbb még kedden az inflációs jelentés.

Szinte biztosan számítani lehet egy apróbb, elemzői konszenzus szerint 50 bázispontos alapkamat-csökkentésre a Monetáris Tanács (MT) egy hét múlva esedékes ülésén, ez már be is épült a várakozásokba. Ennél nagyobb kamatnyesést az elemzők nem tartanak valószínűnek.

A piac most ugyan a keddi inflációs adatra vár, de abban már mindenki biztos, hogy az elmúlt havinál kedvezőbb árromlásra számíthatunk. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 6,9 százalékos inflációt jelzett; év végére 6,18 százalékos, míg éves átlagban 6,88 százalékos pénzromlással számolnak. Mindkét szám jóval kedvezőbb az egy hónappal korábban vártnál.








Ismét Járai
Újra komoly spekulációs hullám indult meg néhány hete a jegybankelnök, Járai Zsigmond távozásával kapcsolatban. A nyár során kormányzati forrásokból az szivárgott ki, hogy esetleg új jegybanktörvénnyel kívánják eltávolítani a kormányzati berkekben népszerűtlen Járait. Az új kormány szándékait egyelőre nem ismerjük, mindenesetre a korábbi szivárogtatva tesztelés taktikáját eddig nem alkalmazza, így azt sem tudni, kíván-e tenni valamit a jegybankelnök ellen.


A kamat magas, vágni kell


Ugyanakkor a jegybanki alapkamat még mindig rendkívül magas, s 50 bázispontos vágással is a legmagasabb lesz a régióban. A második helyezett Lengyelországban 6,5 százalékos, míg a fő versenytárs Csehországban 1,5 százalékos az alapkamat. Külföldi elemzők véleményét összegezve az Economist „büntetően magas kamatnak” nevezi a hazai 11 százalékos alapkamatot. Értékelése szerint az emiatt erős, a cikk írásakor 245,5 forint/euró körüli árfolyamon mozgó nemzeti valuta komoly nehézségeket okoz az exportálni akaró magyar vállalkozónak.

A kamatvágás vízióját erősíti Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfő reggel, a Napkelte televíziós műsorban tett kijelentése, hogy nem támogat egyetlen, a sáveltoláshoz hasonló lépést sem. Szerinte következetes és szigorú fiskális politikára van szükség, ahol a jegybank is folytatja a kamatcsökkentést. De a sáveltolás lehetőségét a FigyelőNetnek nyilatkozók is elvetették, szerintük ilyesmire most fölösleges spekulálni.

Hasonlóképpen vélekednek a Bloomberg által megkérdezett elemzők is: a kamatvágást mindenki elkerülhetetlennek tartja. Monica Mastroberardino, a zürichi Vontobel Bankban 61,7 millió dolláros magyar kötvénycsomagot kezelő bankár szerint az árfolyam nem maradhat a jelenlegi szinten. Szerinte két héten belül 255 forintba fog kerülni egy euró, s az év végére az euró árfolyama elérheti a 260 forintot is.



Kamatvágás – lesz, de mekkora? 9

A csökkentés kezdetén vagyunk


Amennyiben az október 18-ai kamatvágás nem gyengíti meg túlzottan a forintot, akkor mindenképpen lehet számítani újabbra – mondta Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője. Az év/év pénzromlást 6,9 százalékra, az hó/hó inflációt 0,33 százalékra becslő Lányi szerint a csökkenés oka a tavalyi gázáremelés.


Fórián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője 6,8-6,9 százalékos inflációt jósol, de nem lát semmilyen komolyabb, kiugró eseményt a pénzromlás mögött. A most kezdődő inflációcsökkenés mindenképpen befolyásolja majd a Monetáris Tanács döntését, de észre kell venni, hogy egyelőre csak a kezdetén vagyunk a csökkenésnek.


Egyelőre csak az induló mérséklődés ténye biztos, mértéke továbbra is bizonytalan. Egyes elemzők szerint tavaszra akár az 5 százalék alatti mértéket is elérheti. Míg a forint most nagyon kényes egyensúlyi pontot talált magának, ezért itt mindenképpen elképzelhető, és várható egy kis gyengülés, amit egy kisebb kamatvágás is elősegíthet – véli Fórián.


Csak nehogy túllőjenek a célon


Ugyanakkor a tanácsnak nagyon óvatosan kell bánnia a kamatvágással, hiszen az egyértelműen csökkentené a forint árfolyamát. Viszont az inflációs célhoz mindenképpen viszonylag erős forintra van szükség.

Amennyiben túllövik a kamatvágást, akár annyira meggyengülhet a forint, hogy újra emelni kell a már így is nagyon magas alapkamatot. Ebben az esetben viszont nem elképzelhetetlen a forint ellen irányuló támadás.


A Monetáris Tanácsban most, úgy tűnik, többségbe kerültek a kamatvágás hívei. 50 bázispontos csökkentés nem riasztja el a befektetőket, miközben megerősíti a piacot abban a vélekedésésben, hogy a monetáris kormányzat elkötelezett a kamatcsökkentési politika mellett. 100-150 pontos kamatcsökkentés viszont a rövid futamidejű kötvények tulajdonosainak jelentene gondot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik