Belföld

FT: az EU piacgazdaságnak minősíti majd Romániát

Működő piacgazdaságnak fogja minősíteni Romániát az EU brüsszeli bizottsága szerdán megjelenő országértékelésében - írta a keddi Financial Times, amelynek a román kormányfő a reformok és a privatizáció folytatását ígérte.

A brit üzleti napilap az általa látott bizottsági jelentésből idézve azt írta, hogy az EU végrehajtó szerve dicsérni fogja Románia makrogazdasági stabilitását, a mélyreható gazdasági reformokat és az ország elkötelezettségét az EU-csatlakozás mellett. Mindezek alapján “megállapítást nyert, hogy Románia megfelel a működő piacgazdaság feltételeinek” – áll a Financial Times által előzetesen idézett szerdai bizottsági jelentésben. Az EU-testület ugyanakkor meg fogja állapítani azt is, hogy a romániai korrupció “továbbra is súlyos mértékű és széleskörű”.

A brit lap szerint sok EU-tisztviselő a “bővítési folyamat kifáradásáról” beszél, és komoly fenntartásai vannak Románia felkészültségével kapcsolatban, de azt elismerik, hogy szinte bizonyos Románia csatlakozása a hivatalos célként kitűzött 2007-ben.

A Financial Timesnak Adrian Nastase román kormányfő azt mondta, hogy Romániában a novemberi-decemberi választások után folytatódni fog a privatizáció, elsősorban az áramtermelő és a közszolgáltatói szektorban.

A BCR, a legnagyobb román bank privatizációja azonban elsősorban a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), illetve a Nemzetközi Pénzügyi Társaságtól (IFC) függ – mondta, de nem bocsátkozott részletekbe.

Nastase elismerte, hogy a korrupció “továbbra is probléma” Romániában, de hozzátette: a kormány igyekszik változtatni “a helyi szintekre jellemző mentalitáson”.

Törökország EU-tagságával kapcsolatban a bizottság a Financial Times szerint azt fogja javasolni, hogy Ankarának a belépés fejében állandó jellegű korlátozásokat kellene elfogadnia állampolgárai uniós munkavállalásában. A majdani csatlakozási tárgyalásokat emellett azonnal fel fogják függeszteni, ha az EU az emberi jogok, a demokrácia vagy a törvényesség sérelmét – például az őrizetesek kínzását – észleli Törökországban – írja a Financial Times.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik