Belföld

Kórházprivatizáció: igen a népszavazásra

Mégis lehet ügydöntő népszavazás a kórházak privatizációjáról, mivel az Alkotmánybíróság (AB) helybenhagyta az Országgyűlés erről szóló határozatát - közölte a testület.

Az AB elutasította az egészségügyi magánosítással kapcsolatban országos népszavazást elrendelő országgyűlési határozat alkotmányosságát megkérdőjelező indítványokat, amelyeket két magánszemély nyújtott be azt követően, hogy a parlament május 17-én vita nélkül, csaknem egyhangúlag hozta meg döntését – áll a közleményben.

A határozat elfogadására azután került sor, hogy a Munkáspárt, a Baloldali Front – Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom kórházak privatizációját ellenző népszavazási kezdeményezéséhez mintegy 240 ezren csatlakoztak aláírásukkal.

Az aláírási íven a következő kérdés szerepelt: “Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?”.

Az úgynevezett kórháztörvényt, amely az egészségügyi szakmai befektetők számára is lehetőséget biztosított volna a részvételre az intézmények gazdasági átalakításában, 2003. június 16-án az fogadta el az Országgyűlés.

A döntést az Alkotmánybíróság december 15-én megsemmisítette a köztársasági elnök alkotmányértelmezési beadványa nyomán, ugyanis az államfő által a Háznak megfontolásra visszaküldött jogszabályt az Országgyűlés még aznap újratárgyalta, majd változatlan formában elfogadta.

Az AB közjogi érvénytelenségre hivatkozva semmisítette meg a törvényt, tehát tartalmában nem vizsgálta a jogszabályt, habár számos indítvány érkezett pártoktól és szakmai szervezetektől a törvényben foglaltak miatt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik