Belföld

Ecostat: javultak a vállalatok bizalmi indexei

A kis- és középvállalkozások üzleti várakozásai 50,3 százalékra, míg a top 100 cégek konjunktúra-indexe 55 százalékra nőtt az idei augusztusi mélypontról , amely a kkv-k esetében 49 százalékot a legnagyobbaknál pedig 53-at jelentett – derült ki az Ecostat felméréséből.

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe szeptemberben 50,3 százalék. A hazai vállalkozások üzleti várakozásainak tendenciája több mint egy éve javul, december és július között meredeken emelkedett. Az index augusztusi csökkenése valamelyest mérsékelte az üzleti bizalom erősödésének korábbi lendületét.

A kkv-k bíznak a felzárkózásban

A kis- és középvállalati szektor növekvő optimizmusát a kedvező nemzetközi gazdasági környezet, az élénkülő hazai reálgazdasági folyamatok támasztják alá. A kis- és középvállalatok bíznak abban, hogy a multinacionális vállalati kör sikeres alkalmazkodása és az ösztönző gazdaságpolitika számukra is megteremti a gyorsabb felzárkózás lehetőségét. A magyar gazdaság teljesítménymutatói bő egy éve az uniós átlagnövekedést mintegy 2 százalékponttal meghaladó fejlődést jeleznek. A hazai gazdaság növekedésében a kivitel és a beruházások mellett szerepet játszott a tervezettnél nagyobb belföldi fogyasztás. A magyar gazdaság szerkezetváltásában egy év alatt végbement pozitív változásokat beárnyékolja a külső és a belső egyensúly romlása. Helyreállítása több évet és szigorú, következetesen végigvitt gazdaságpolitikát igényel.

A nagyvállalatok egyre optimistábbak

Az Ecostat 2004. szeptemberi „Top-100 konjunktúra-indexe” 55 százalék, negyedéves összehasonlításban javult, a változás mértéke néhány százalék. A hazai nagyvállalatok rövid távú üzleti várakozásainak tendenciája több mint egy éve emelkedő. Az év első felében a multinacionális vállalatok derűlátása teljesítménymutatóik javulásával és a globális konjunktúra tartós élénkülésével jelentős mértékben erősödött, június óta stabilizálódott.

A magyarországi nagyvállalatok a 2005. márciusáig szóló optimista gazdasági előrejelzéseiket a nemzetközi és a hazai konjunktúra fennmaradására alapozzák. A hazai gazdasági folyamatokat a világgazdaság növekedésével összhangban egy éve pozitív irányváltás, beruházás és exportvezérelt növekedési pályára állás jellemzi. A konjunktúra erősödésében az ipar szerepe meghatározó, a növekedést a kivitel és a beruházások mellett a vártnál élénkebb lakossági fogyasztás segítette. A költségvetési politika elsőrendű célja idén és 2005-ben az államháztartási egyensúly javítása. A konvergencia program következetes végrehajtása, a befektetői bizalom erősítése érdekében az államháztartási deficit sikeres csökkentéséhez elkerülhetetlen a költségvetési kiadások visszafogása és bizonyos, a lakosságot nem érintő adókorrekciók végrehajtása. A jelenleg ismert feltételek alapján az Ecostat 2004-ben 3,9; 2005-ben 4,0 százalékos, az uniós átlagot továbbra is jelentősen meghaladó GDP növekedést prognosztizál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik