Belföld

Moszkvában tárgyal a kínai miniszterelnök a Jukosz miatt

A kínai miniszterelnök csütörtökön Moszkvába érkezett, hogy stabil orosz olajszállításokról gondoskodjék hazája gyorsan növekvő gazdasága számára.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) az orosz energiaiparba tervezett 12 milliárd dollárnyi kínai beruházásról készült tárgyalni hongkongi lapjelentés szerint. Egy nagy üzlet Kínával még inkább segíthet feléleszteni a YUKOS olajcég elleni jogi kampány által lelohasztott befektetői bizalmat.

Ezt a bizalmat már némileg feltámasztotta a francia Total olajcég szerdai bejelentése, hogy ellenőrző részesedést vásárol a Novatek független orosz gáztermelőben, egymilliárd dollárért. Az állami ellenőrzésű Gazprom monopólium pedig jelezte: együttműködési memorandumot írt alá az amerikai ChevronTexaco olajmamuttal, közelítve egy hatalmas sarkvidéki gázlelőhely közös kiaknázása és cseppfolyós gáz amerikai exportja felé.

A kínai miniszterelnököt pénteken fogadja az orosz elnök is. Vlagyimir Putyin kedden dél-koreai kollégájával, Ro Mu Hjonnal együtt ott volt egy négymilliárd dollár összértékű tatárföldi és távol-keleti közös energiatervezet moszkvai aláírásánál.

Kína (Dél-Koreához hasonlóan) diverzifikálni igyekszik olaj- és gázimportját, növekvő orosz szállítások biztosításával. Kína orosz olajimportja tavaly 73 százalékkal 5,25 millió tonnára nőtt, és Ven azt mondta az ITAR-TASZSZ-nak, hogy 2006-ra 15 millió tonnára növekedhet.

Az orosz igazszágszolgáltatás által csőd felé taszigált Jukosz kilátásba helyezte kínai exportja zömének felfüggesztését a hónap végétől, amivel nyomást fejtett ki a Kremlre Ven vizitje előtt. A Jukosz arra hivatkozott, hogy le kell álítania a vasúti szállítást, mert számláinak zárolása miatt nem tudja fizetni a fuvart. Kína szorgalmazza a szerződések betartását.

Az orosz vasút szerint a kínai importőrök októbertől kezdve készek átvállalni Jukosztól a szállítási költségeket. Ezt csütörtökön megerősítette Gennagyij Fagyejev, az orosz államvasutak vezetője is az Interfax hírügynökségnek, mondván, hogy várakozása szerint nem lesz fennakadás az orosz exportban Kína felé. A YUKOS jelenleg napi 150 ezer hordó olajat exportál Kínába vasúton.

Moszkva és Peking több mint egy évtizede tárgyal egy Szibériát Kínával összekötő csővezetékről, amely azonban egy Japán felé vezető fővonallal konkurál. Ven reményét fejezte ki, hogy az orosz kormány a Kína felé vezető csőépítésnek ad elsőbbséget, rámutatva: a kínai a legstabilabb piac az orosz olaj számára.

Moszkvába érkezve Ven jelezte: arra számít, hogy Mihail Fradkov miniszterelnökkel bejelentik a tárgyalások lezárását a Kereskedelmi Világszervezetbe való orosz belépéshez támasztott kínai feltételekről, ami lehetővé teszi megállapodás aláírását e tárgyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik