Belföld

Az EU szigorúbban ellenőrizné az államháztartási adatokat

Az EU statisztikai hivatala ezentúl szigorúbban akarja ellenőrizni a nemzeti államháztartási adatokat. Elemzők szerint ez a lépés leginkább az új tagokat érintheti.

Szilárdabb talajon kell állnunk – mondta az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatsnak az igazgatója, Michel Vanden Abeele. Azt mondta, engedélyt kér több személyzet alkalmazására és szélesebb felhatalmazásra a nemzeti elszámolások vizsgálata során.

Az EU statisztikai hivatala eddig csak konzultálhat a nemzeti pénzügyminisztériumokkal, de alapjában nincs módja nem elfogadni a kormányok által beküldött adatokat. A hivatal 680 munkatársa közül húszan foglalkoznak a nemzeti államháztartási elszámolásokkal, és panaszolják, hogy a tagállamok “nem akarnak több pénzt adni” fejlesztésre.

A héten kiderült, hogy Görögország, amely 2001-ben lépett be az euróövezetbe, előtte és azóta is rendszeresen túllépte a GDP 3 százalékában megszabott euróövezeti államháztartási deficithatárt.

A görög kormány szerdán beismerte, hogy saját felülvizsgálata szerint az államháztartás hiánya a GDP 4,1 százaléka volt 2000-ben, a belépés előtti évben az eredetileg közölt 2,0 százalék helyett, 3,7 százalékos volt 2001-ben és 2002-ben is, az eredetileg ismert 1,4-1,4 százalék helyett, majd 4,6 százalékos tavaly az eddigi hivatalos iratokban szerepelt 1,7 százalék helyett, és idénre 5,3 százalék várható a tavaszi kormányváltás előtt becsült 1,2 százalék helyett.

Elemzők szerint a botrány elsősorban az euróövezetbe újonnan jelentkező országokat fogja sújtani. Az euróövezeti belépéshez esetleg nem lesz elegendő a 3 százalékot túlságosan megközelítő eredmény sem, az újkeletű gyanakvás miatt – írta a Dow Jones hírügynökség, szakértőket idézve.

Görögország fegyelmi intézkedésekre számíthat az EU stabilitási paktumának előírásai szerint, de arra nincs esély, hogy “kidobják” az euróövezetből a súlyosan téves adatközlés miatt. – Nincs lehetőség az efféle tárgyalások újranyitására – mondta Gerassimos Thomas, az EU illetékes szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik