Belföld

Bush és Allávi a folytatásról tárgyalt

George Bush amerikai elnök és Ijád Allávi iraki kormányfő közösen nyilatkozott fehér házi megbeszélésük után, amelyben az amerikai elnök elmondta, hogy 18 tartomyányból 15-ben nyugalom van Irakban. John Kerry szerint a két vezető szavai ellentmondásosak.

George Bush amerikai elnök szerint Irak a terrorizmus elleni harc központi frontja, s ha kivonnák onnan az amerikai katonákat, a terroristák az Egyesült Államokban és más országokban hajtanának végre terrortámadásokat. 

Allávi előzőleg beszédet mondott a kongresszus két háza előtt, köszönetet mondva Amerikának az iraki szabadságért hozott áldozatokért, és megígérve, hogy ezek az áldozatok nem lesznek hiábavalóak.

Bush elnök a sajtóértekezleten barátjának nevezte iraki vendégét. Hangsúlyozta, hogy az öngyilkos merénylők nem fogják Amerikát távozásra kényszeríteni Irakból. Szavai szerint a kivonulás az iraki küldetés, az adott szó és a barátok elárulása lenne. Hozzátette: “Ha Irakban kudarcot vallunk, nem teszünk eleget fiaink és unokáink iránti kötelezettségünknek.”

Az elnök úgy ítélte meg, hogy tovább dagadhat az erőszakhullám a januári választások közeledtével, így ez az időszak döntő fontosságú Irak jövőjét illetően. “Az irakiak fognak dönteni Irak jövőjéről, nem pedig a terroristák” – hangoztatta. Bush, aki előző nap maroknyi terroristát említett, újságírói kérdésre válaszolva visszautasította, hogy megszépítette volna az iraki helyzetet, mivel csak azt érzékeltette, hogy a terroristák és szélsőségesek Irak 25 milliós lakosához képest kevesen vannak. Utalt rá, hogy a televíziók a robbantásos merényleteket mutatják, de ez sem takarhatja el az összképet az egyre javuló helyzetről, bár – tette hozzá – még rengeteg a tennivaló az ország újjáépítésében.

Allávi az elnök segítségére sietve hangsúlyozta, hogy Fallúdzsa csak egy kis része Iraknak. Az ország 18 tartományából 15-ben nyugalom van, sőt annak a tartománynak több városában is, ahol Fallúdzsa van. Az iraki kormányfő a sajtóértekezleten együttérzését fejezte ki az Irakban lefejezett két amerikai túsz hozzátartozóinak.

John Kerry demokrata párti elnökjelölt úgy értékelte Allávinak az iraki helyzetről rózsás képet festő kongresszusi beszédét, hogy abban saját magának is ellentmondott, mivel néhány napja még úgy nyilatkozott, hogy terroristák árasztják el az országot. A szenátor csütörtökön az ohiói Columbusban hangsúlyozta, hogy az amerikaiak Irakban kiterjedt területeket engednek át a lázadóknak, és ezekben a körzetekben nem lehet választást rendezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik