Belföld

EU: kereskedelmi segítség a fejlődő országoknak

Az elmúlt négy évben az Európai Bizottság összesen 2,8 milliárd eurót költött az Európai Unió közös költségvetéséből arra, hogy segítse a fejlődő országok kedvezményes kereskedelmét - jelentette be kedden Brüsszelben az EU végrehajtó testülete.

Mint Pascal Lamy kereskedelmi és Poul Nielson fejlesztési biztos elmondták, az évi 700 millió eurónyi uniós pénz segítségével több száz új kereskedelmi program indult a fejlődő térségben – csak tavaly 121 új projektet kezdtek el.

A hamarosan távozó biztosok működésük mérlegét megvonva leszögezték, hogy a kereskedelem fontos eszköze a gazdaság növekedés segítésének és a szegénység elleni küzdelemnek. Lamy rámutatott, hogy e felismerés jegyében az elmúlt években uniós prioritássá emelték a kereskedelemhez kapcsolódó támogatást a szóban forgó országoknak. Nielson hangoztatta, külön örül annak, hogy a segítségnek látható hatásai vannak a partnerországokban, a fejlődő világ lakosságának mindennapjaiban is.

Az EU egyebek között a piacra jutási lehetőségek javításával, a nemzetközi szabályok lehetővé tette kedvezmények biztosításával és tanácsadással segíti a fejlődők kereskedelmi törekvéseit. Ilyen típusú támogatást igyekszik nyújtani ágazati, sőt vállalati szinten is, de térségek, kormányok és más szervezetek is kapnak támogatást Brüsszelből.

Lamyék számos sikertörténetről is beszámoltak. Indiával és Mexikóval például külön kereskedelmi programokat folytat az EU, és ezek a kisvállalatok fejlődésében és a női foglalkoztatás terén látványos eredményeket hozott. A Bangladest segítő program révén az ázsiai ország hatékonyan be tudott kapcsolódni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és más nemzetközi szervezetek tevékenységébe. Több mint 320 ezer látogatással sikernek könyvelik el Brüsszelben az információs segélyszolgálatként működő internetes szolgáltatást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik