Belföld

Agrár-környezetvédelem – felbontják a szerződéseket

Az agrár-környezetvédelmi program keretében korábban megkötött támogatási szerződéseket a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felbontja, mert érvényesíteni kell az Európai Unió előírásait - közölte Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az agrártárca irányítója emlékeztetett arra: 2002 elején még az előző kormány indította el a nemzeti agrár-környezetvédelmi program keretében a környezetkímélő gazdálkodás támogatását. Ezt a Medgyessy-kormány folytatta, így összesen mintegy ötezer gazdálkodó kapott támogatást a program keretében azért, hogy figyelembe veszi a termelési folyamatban a környezetvédelmi szempontokat.

A miniszter rámutatott: a rendszert, amit a nemzeti keretek között alakítottak ki, azért kell most megváltoztatni, mert miután Magyarország az EU tagja lett, figyelembe kell venni az EU-előírásokat. Az Európai Unió pedig szeretné saját normáit érvényesíteni ezen a területen, ugyanis e támogatások finanszírozását 80 százalékban uniós források teszik lehetővé.

Ezért kell tehát a korábban megkötött szerződéseket felbontani – mutatott rá a miniszter. Erről tájékoztatták a gazdákat is, akik nagy része ezt tudomásul vette. Mintegy másfél száz azoknak a száma, akik nem fogadták el a már megkötött szerződés felbontását, velük a tárca tovább egyeztet. A gazdák új pályázat alapján kaphatnak támogatást ugyanerre a célra. Az agár-környezetvédelmi célok támogatására a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében állnak rendelkezésre források.

A miniszter közölte: a múlt évben mintegy 4 milliárd forint állt rendelkezésre az agrár-könyezetvédelmi célok támogatására, az idén pedig várhatóan ez az összeg meghaladja a 10 milliárd forintot, elérheti akár a múlt évi háromszorosát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik