Belföld

Több pénzért lobbiznak a magyar képviselők az EP-ben

Tanács által elvett egymilliárd euróból 170 milliót juttatnának vissza a jövő évi agrárköltségvetésnek azok a módosító indítványok, amelyeket magyar képviselők javaslatára fogadott el az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága.

A termelői értékesítő szövetkezeteknek (TÉSZ), a tej- és a bortermelőknek a 2005-ös költségvetésből fizetendő uniós támogatások Tanács által első olvasatban megszavazott összegének növelését kezdeményezte Tabajdi Csaba és Harangozó Gábor szocialista párti EP-képviselő, akiknek ezt a javaslatát jóváhagyta az EP mezőgazdasági bizottsága.

A szocialista politikusok által a költségvetéshez benyújtott és a mezőgazdasági bizottság által elfogadott módosító indítványok összesen 170 millió euróval növelnék meg a jövő évi agrárkiadásokat a tagállamok által első olvasatban megszavazott összeghez képest. A Tanács első olvasatban összesen 1 milliárd eurót lehúzott az Európai Bizottság által 2005-re javasolt több mint 49 milliárd eurós agrárköltségvetésből. Ebből az 1 milliárdból nyerne vissza 170 milliót a termelőknek a Tabajdi-Harangozó páros kezdeményezésére elfogadott módosító javaslat.

Mint Tabajdi Csaba a Bruxinfónak elmondta, mind a három említett tételnél az Európai Bizottság által eredetileg javasolt összeg visszaállítását kezdeményezték, vagyis a termelői értékesítői szövetkezeteknek plusz 46 millió, a tejtermékek támogatására 96,5 millió, a borlepárlásra pedig 31,16 millió euró többletforrást biztosítanának. A két magyar képviselő emellett a gabona exporttámogatás növelését is megpróbálta elérni a tavalyinál EU-szinten 158 százalékkal nagyobb termés értékesítésének megkönnyítésére, ám mint Tabajdi elmondta, ez azért nem sikerült, mert az Európai Parlament agrárbizottsága elvből ellenzi az exporttámogatásokat.

Az Európai Parlament bizottságai jelenleg véleményezik a 2005-ös büdzsé Tanács által első olvasatban elfogadott sarokszámait. A most már a mezőgazdasági bizottság által felkarolt költségvetésnövelést október elején még a plenárisnak is jóvá kell hagynia, utána kerül vissza a büdzsé tervezete második olvasatra a Tanácshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik