Belföld

Kormányülés a költségvetésről

A jövő évi költségvetés részleteiről tárgyalt csütörtöki rendkívüli ülésén a kormány. A terv fő szempontjai: gazdasági stabilitás, társadalmi igazságosság, az esélyegyenlőség fokozottabb érvényesítése.

A főbb számokat a jövő héten ismertetik az ígéret szerint. 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a Magyar Rádiónak csak annyit mondott, hogy legkésőbb a jövő hét végén megtudhatjuk a költségvetési tárgyalások részleteit. Erről beszélt még a találkozó előtt Horn Gábor szabad demokrata államtitkár is.

Lapinformációk szerint összesen 1075 milliárd forintot osztana szét pályázati úton a Pénzügyminisztérium 2005-ben a különböző tárcák között. A minisztériumok viszont több mint 670 milliárd forinttal több költségvetési támogatáshoz szeretnének jutni, sőt az előzetesen felmért igény szerint az előirányzottnál kétszer több pénzre lett volna szükségük. Draskovics Tibor erről nem kívánt nyilatkozni, csupán egy mondatra állt meg, mielőtt kiment a parlamentből.

A pénzügyminiszter elmondta: reálisnak tartja az euró bevezetését 2010-ben, a tervezettnél nagyobb hiány miatt szerinte nem kell módosítani az időpontot. A kormány novemberben számol be az Európai Unió pénzügyminiszterei előtt a konvergencia program teljesítéséről, ennek értelmében a kabinet kitart a fél százalékpontos deficitcsökkentés mellett.

Draskovics Tibor még hozzátette: “Közismert, hogy egy új tervezési módszert választottunk az idén” – utalt a nullabázisú tervezésre. Ez a korábbinál időigényesebb, mert a kormány sokkal több részletkérdésről tárgyal, véleménye szerint így jobban érvényesíthető a közös felelősség. 

A költségvetés tárgyalását a szeptember 22-i kormányülésen folytatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik