Belföld

Feketemunkásokat fogtak a Művészetek Palotájánál

Razziát hajtott végre szerdán az adóhivatal, a rendőrség és a határőrség a Művészetek Palotája építkezésén. A munkások közül kilencen illegálisan tartózkodnak Magyarországon, kettőt köröz a rendőrség, nagy részüket pedig feketén alkalmazták – írja a Magyar Hírlap.

A csaknem háromszáz dolgozó nagy részénél nem tudták a helyszínen igazolni, hogy törvényesen alkalmazzák őket – mondta a Magyar Hírlapnak Ecsedi Ákos, az adóhivatal osztályvezetője. Vélhetően az őket foglalkoztató 130-140 vállalkozás utólag fogja legalizálni az alkalmazottak munkaviszonyát.

A rendőrség és a határőrség számára sem zárult sikertelenül az ellenőrzés. Kilenc munkás ugyanis nem tudta bizonyítani, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon, két munkást pedig már korábban körözött a rendőrség, akiket így végül őrizetbe vettek.

A beruházás generálkivitelezője az Arcadom Rt. azonban moshatja a kezét. A több száz kisebb céggel dolgoztató kivitelezőnek a szerződésben az alvállalkozók kijelentik, hogy betartja a törvényben foglalt előírásokat. A megbízónak pedig nincs jogosítványa arra, hogy ellenőrizze, kivel dolgoztatnak az alvállalkozók – mondta a lapnak az Arcadom illetékese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik