Belföld

Csökken a kiskereskedelmi forgalom Németországban

Az első félévi forgalom visszaesése után a német kiskereskedelmi szövetség (HDE) idei eredeti plusz 0,5 százalékos előrejelzését mínusz 0,5 százalékra kénytelen módosítani.

A fogyasztói vásárlások visszafogása miatt az idén immár a harmadik egymást követő recessziós évét valószínűsíti a német kiskereskedelem.

A munkahelyek tekintetében a HDE az idén 35 ezer állás leépítésével számol az ágazatban. Tavaly 50 ezer állás szűnt meg a német kiskereskedelemben. Az ágazat 400 ezer önálló cégben összesen 2,7 millió embert foglalkoztat. Az idén a HDE – tavalyhoz hasonlóan – mintegy 4 ezer csődöt, 30 ezer üzletbezárást és 15 ezer új üzletnyitást vár.

Az idei első félévben a német kiskereskedelem forgalma közel 1,5 százalékkal csökkent. Maguk a kiskereskedők úgy nyilatkoztak, hogy korábban sohasem tapasztaltak ilyen erős versenyt. Különösen rosszul megy a ruházati és cipőkereskedelemnek, valamint az építőanyag- és barkácsáru-kereskedelemnek. Kedvező viszont a fejlődés a szórakoztató-elektronikában, valamint a diszkontpiacokon.

A hazai össztermék jelentős része a fogyasztáson keresztül realizálódik Németországban. 2002-ben a német kiskereskedelmi forgalom folyó áron 1,6százalékkal, változatlan áron 2,1 százalékkal csökkent. Legutóbb két egymást követő évben 1993-ban és 1994-ben csökkentek a kiskereskedelmi eladások Németországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik