Belföld

Schröder-Gyurcsány találkozó

Egy pofa sör mellett folytatott tárgyalásokat Gyurcsány Ferenc és Gerhard Schröder német kancellár, aki egyébként Medgyessy Péterrel, Kovács Lászlóval és Szili Katalinnal is találkozott szerdai magyarországi látogatásán.

Magyarország és Németország kapcsolata ma sokkal inkább arról szól, hogyan tudnak a két fél érdekei még jobban érvényesülni Európában – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt újságíróknak, miután szerdán Budapesten megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Gerhard Schröder német kancellárral.

“A két ország kapcsolata kiegyensúlyozott, az európai politikában sincsenek érdemi és komoly viták” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Kiemelte: a nemzeti érdekeknek úgy kell több teret adni, hogy mindez ne veszélyeztesse az európai együttműködést. Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy befektetésekről, munkavállalásról váltott szót a német kancellárral, ám ezeket nem részletezte.

A miniszterelnök-jelölt egy-egy pohár sör mellett összetegeződött Gerhard Schröderrel, és kicserélték egymás mobiltelefonszámát is. “Ezek nyilvánvalóan fontos dolgok abból a szempontból, hogy az európai kormányfők közötti viszony nem egyszerűen hivatalos, hanem (…) informális is” – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

Medgyessy Péter kormányfővel elsősorban a német-magyar képzési és kutatás-fejlesztési együttműködés kiszélesítéséről, a magyarországi német beruházások folytatásáról, valamint európai uniós ügyekről tárgyalt.

Schröder kiemelte: Németország Magyarország számára a legfontosabb partner, a legjelentősebb itteni befektető. “Nem egymástól akarjuk elszipkázni a tőkét, hanem együttműködve mindkét országban munkahelyeket teremteni, új technológiák és fejlesztési lehetőségek alkalmazásával” – mondta a sajtótájékoztatón Medgyessy Péter.

Szó volt a megbeszélésen az EU alkotmányáról, a 2006 és 2013 közötti uniós pénzügyi perspektívákról is. A német kancellár hangsúlyozta: országa elképzeléseinek is megfelel az a magyar igény, hogy a brüsszeli pénzek elsősorban a májusban csatlakozott országoknál landoljanak, hiszen ezen országok GDP-je még nem éri el az uniós átlagot.

“Örülök annak, hogy Magyarország megfogalmazta: az EU-ban most azok is legyenek szolidárisak, akik eddig profitáltak az uniós támogatásokból” – jelentette ki Schröder.

A német kancellár álláspontja szerint Románia és Bulgária EU-csatlakozását követően Horvátország belépésére is “hamarosan sor kerülhet”. Gerhard Schröder erről már Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének beszélt.

“Törökország esetleges csatlakozása Európa számára geostratégiai szempontból is fontos lépés lehet, de ez hosszabb időt vehet igénybe” – idézte Gerhard Schröder szavait a találkozó után Szili Katalin az MTI-nek.

Magyarország támogatja, hogy Németország állandó tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának – mondta Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke szerdán Budapesten, miután a nagyobbik kormánypárt vezetői megbeszélést folytattak a német kancellárral, szociáldemokrata politikussal.

“Megerősítettem, hogy Magyarország támogatja az ENSZ reformját, és ennek keretében azt, hogy Németország a Biztonsági Tanács állandó tagja legyen” – jelentette ki Kovács László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik