Belföld

Hurrikán és szabotázs drágítja az olajat

Szerdán drágult a kőolaj a szabadpiacon, annak hatására, hogy az Ivan hurrikán miatt átmenetileg leállt az olajtermelés egynegyede a Mexikói-öbölben, és az Észak-Irakban történt szabotázsakció a szállítások miatt szünetel a kivitel.

Az OPEC szerdán tartja miniszteri értekezletét Bécsben. A napirenden lévő, különféle javaslatok szerint az OPEC napi 500 ezer-2 millió hordó között növelhetné a hivatalos termelési kvótáját a mostani, napi 26 millió hordós összkvótához képest. A szervezet tagországai már most is több mint 28 millió hordóval termelnek napi átlagban, de a piacon nem bíznak a tényleges termelés további nagyobb növelésének lehetőségében, kapacitáshiány miatt. Az OPEC-értekezleten azt is megvitatják, hogy a szervezet árcélsávját hordónként 30-40 dollárra emelik a jelenlegi, de gyakorlatban már nem használatos 22-28 dollárról.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként (159 liter) 44,67 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 28 centtel drágább a keddi New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerda reggel hordónként 41,73 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) nyitás előtti, nem hivatalos forgalmában a legközelebbi, októberi határidőre, azonos a keddi záróval.

Szerda reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 404,55 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,60 dollárral olcsóbb a keddi későinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik