Belföld

Hatalmas pusztítást végzett a Frances hurrikán Floridában

Pusztító erővel sújtott le Floridára vasárnap a Frances hurrikán, amely a Bahama-szigetek felől érkezve az éjszakai órákban érte el az Egyesült Államok szubtrópusi éghajlatú délkeleti félsziget-államát.

George Bush elnök szombat este Floridát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította. A hurrikán központjával a keleti partvidék felett lassan észak felé vonul a félszigeten, az olykor az óránkénti 145 kilométeres sebességet elérő széllökések és a felhőszakadásszerű esőzések a pusztítás széles sávját hagyták maguk után. A tomboló vihar miatt a hatóságok a kárt még nem mérhették fel, de a becslések szerint máris milliárdokra rúghat.

A szélvihar pálmafákat döntött ki, lámpaoszlopokat hajlított meg, háztetőket tépett le, vezetékeket szaggatott szét, az utcákon életveszélyes elektromos kábelek hevernek. Csaknem 1,6 millió háztartás maradt villanyáram nélkül.

A keleti partvidéken a hatóságok 2,8 millió embert, az állam lakosságának 15 százalékát szólították fel arra, hogy otthonaikat hátrahagyva vonuljanak biztonságba a szárazföld belsejébe. Mintegy százezer ember talált fedelet néhány száz, ideiglenes menedéknek berendezett épületben. Hatszázötven menekültnek ismét tovább kellett állnia, amikor a szükséghajlékul szolgáló iskolaépület fedelét feltépte a szélvihar.

Jeb Bush, Florida kormányzója, George Bush elnök testvére arra szólította fel a elmenekülteket, hogy egyelőre ne térjenek haza az ítéletidőben, várják meg, amíg a hatóságok biztonságosnak ítélik helyzetet.

Miamiban és West Palm Beach körzetében a fosztogatások megakadályozása végett kijárási tilalom van érvényben, a rendőrök páncélozott szállítójárművekben járőröznek.

A Vöröskereszt adakozásra szólította fel a lakosságot, az illetékes hatóságok élelmiszerből, gyógyszerből és takarókból álló segélyszállítmányokat állítottak össze, a helyszínre juttatásukat egyelőre az akadályozza, hogy az utak víz alatt állnak. Az áradat Fort Lauderdale környékén a parti föveny homokjával borította be a közeli utakat.

A hatóságok a szélsebesség csökkenése miatt a hurrikánt vasárnap 1-es erősségűre fokozták le, de hangsúlyozták, hogy változatlanul nagy elővigyázatosságra van szükség. A Frances várhatóan hétfőre hagyja el Floridát Alabama irányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik