Belföld

Világbank: a drága olaj 0,2 százalékkal fékezheti a növekedést

A magas olajárak akár 0,2 százalékkal is visszafoghatják a globális gazdaságnövekedést - jelentette ki Francois Bourguignon, a Világbank vezető közgazdásza.

A kőolaj ára New Yorkban a múlt hónapban 21 éves csúcson, hordónként 49,40 dolláron is állt, azóta csökkent, csütörtökön este valamivel 44 dollár felett volt.

Amennyiben hosszabb ideig 40 és 50 dollár között lesz a kőolaj ára, az 0,1-0,2 százalékkal visszafogja a globális gazdaság bővülését – mondta a nemzetközi pénzügyi szervezet szakértője, hozzátéve: ha tovább drágul az energiahordozó, az még komolyabb bajokat okoz.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint idén a globális gazdaság 4,6 százalékkal, vagy még nagyobb ütemben nő. A két washingtoni székhelyű intézet október elején tartandó féléves közgyűlésén pontosítja az idei évre vonatkozó gazdaságnövekedési előrejelzését.

A kőolaj ára idén eddig mintegy 38 százalékkal emelkedett részben az igen gyors ütemben fejlődő kínai és indiai gazdaság olajkereslet növekedésére, illetve a közel-keleti bizonytalanságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik