Belföld

Többlet az agráriumban

A múlt évi rendkívül aszályos időjárás ellenére a magyar mezőgazdaság több mint 300 milliárd forint többletet tett le a nemzetgazdaság asztalára.

A nehéz körülmények ellenére is növekedett az egyéni vállalkozások száma mintegy 2 500-zal az ágazatban. A beruházások 6 százalékot meghaladó mértéket tettek ki, míg az ágazat részesedése 3 százalék körül volt a nemzetgazdaságból. A múlt év elemi kárainak enyhítésére 10 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott a kormány, és 50 milliárd forintos hitelt nyújtott a rászorulóknak.

A mezőgazdasági termékárak, azaz felvásárlási árak tavaly 6,1 százalékkal emelkedtek, míg a fogyasztói árak 4,7 százalékkal lettek magasabbak. A foglalkoztatottak száma az ágazatban 2,5 százalékkal csökkent, amely 40 ezer ember munkahelyének megszűnését jelentette.

Konzultatív testület elé került az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény módosításának tervezete. A módosítást a tárcavezető szerint az tette szükségessé, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, így megváltoztak a támogatás és a finanszírozás feltételei. Ugyanakkor a termelők jövedelembiztonsága érdekében át kell tekinteni és alakítani azokat a garanciaelemeket, amelyek eddig biztosították az agrártámogatások reálértékének megőrzését. A támogatások mértéke előre meghatározott módon 2010-ig biztosan növekszik az ágazatban, ezt az Európai Unióval kötött megállapodás biztosítja.

A törvénymódosítás rögzíteni kívánja azt is, hogy az uniós támogatásokhoz kapcsolódó nemzeti támogatási elemek tekintetében is megmaradjon a fejlődési tendencia, garantálva a mezőgazdaságból élő emberek jövedelembiztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik