Belföld

Privatizálják a Tokaj Kereskedőházát

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere kevés esélyt lát arra, hogy megakadályozzák a Tokaj Kereskedőház (TK) Rt. magánkézbe adását.

A polgármester pénteki sátoraljaújhelyi sajtótájékoztatóján elmondta: tizenhét Tokaj-hegyaljai település térítésmentesen szeretett volna tulajdonossá válni a privatizáció előtt álló sátoraljaújhelyi központú Tokaj Kereskedőház Rt-ben. z önkormányzatok kérelmét előbb az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. utasította el, ennek felülvizsgálatát Medgyessy Péter miniszterelnöktől kérték, ám a Miniszterelnöki Hivataltól lényegében azt a választ kapták: a pályázók közül az ÁPV Rt. választ majd, ugyanakkor figyelembe veszi a cég által jelenleg is képviselt értékek megőrzését.

Az ÁPV Rt. a nyár elején hirdetett egyfordulós nyílt pályázatot tíz mezőgazdasági részvénytársaság állami tulajdonú részvényeinek eladására, a tízek között szerepelt a TK is, az egyetlen beérkezett ajánlatot azonban a privatizációs szervezet érvénytelennek minősítette. Katona Tamás, a Miniszterelnök Hivatal államtitkára egyebek mellett arról tájékoztatta az önkormányzatokat, hogy azért sem kerülhet a társaság ingyenesen önkormányzati kézbe, mert a TK több milliárd forintot ér, évenként mintegy 3 milliárd forint forgalom mellett 300-400 millió forint nyereséget termel.

Az ÁPV Rt. arra hivatkozva utasította el korábban a tizenhét önkormányzat kérését, mert a kormány határozattal már döntött az agrártársaságok privatizációjáról, a vagyonkezelőnek pedig feladata a kormányhatározat végrehajtása, amely “a társasság értékesítését írja elő, és ez az önkormányzati igények térítésmentes kielégítését nem teszi lehetővé”.

A polgármester tájékoztatása szerint még egy utolsó kísérletet tesznek az önkormányzatok arra, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. akár állami kézben, akár az önkormányzatok kezelésébe adva mindenképpen köztulajdonban maradjon. A tizenhét hegyaljai önkormányzat, amelynek ez irányú kezdeményezését a csaknem 90 települést magába foglaló Zempléni Településszövetség is támogatta, ezúttal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölthöz fordul az ügyben. Az önkormányzatok azért szerettek volna tulajdonosok lenni Tokaj-hegyalja egyik legtöbb embert foglalkoztató cégében, mert biztos jövőjét csak így képzelik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik