Belföld

S&P: visszaminősítés Csehországnak

Visszaminősítette a hazai valutában kiadott szuverén cseh adósságot pénteken a Standard and Poor's, az ország romló költségvetési helyzetére és a költségvetési konszolidáció borús kilátásaira hivatkozva. A cég szerint Csehország ebben az évtizedben nem lesz tagja az euróövezetnek.

A nemzetközi hitelminősítő londoni irodájának pénteki közleménye szerint Csehország hosszú futamú beladósságának osztályzata az eddigi “A plusz”-ról “A”-ra romlik. Az “A mínusz” szintű hosszú távú, valamint az “A-2” rövid lejáratú devizaadósság besorolásait a cég megerősítette.

A hazai adósság visszaminősítését a Standard and Poor’s azzal indokolta, hogy évek óta növekszik az államháztartási hiány, és gyorsan emelkedik az állami eladósodottság is, a folyamat megfordításának kilátásai ugyanakkor bizonytalanok az ehhez szükséges gazdaságpolitikai döntések végrehajtását akadályozó politikai nehézségek miatt.

A nyugdíj- és az egészségügyi rendszer égetően szükséges reformját emellett ismét elodázták, legkorábban 2006-ig, ami erősítette a költségvetési helyzet hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos aggályokat.

A közlemény szerint a hitelminősítő azzal számol, hogy az államháztartási hiány a tavalyi 12,9 százalékról az idén 6,7 százalékra csökken. Ezek a számok azonban még mindig tartalmazzák a bankszektor korábbi konszolidációjából visszamaradt rossz kinnlevőségek, valamint a garanciavállalások költségeit, és ezek kiszűrésével az idei hiány a tavalyihoz képest várhatóan a GDP-érték csaknem 1 százalékának megfelelő összeggel fog nőni.

A cseh kormány 2007-re 3,3 százalékos deficitcélt tűzött ki, az S&P elemzése szerint azonban nem várható a középtávú költségvetési célok teljesítése, mivel a kormány törékeny és csekély parlamenti többsége, valamint az alacsony választói támogatottság nem teremt jó hátteret a megszorításoknak a 2006-ban esedékes választások előtt.

Mindez azt valószínűsíti, hogy a hiány csak az évtized végére kerülhet a maastrichti szabálygyűjteményben meghatározott 3 százalékos felső határ alá, ami azt is jelenti, hogy Csehország euróövezeti csatlakozása 2010 utánra tolódik át – áll a hitelminősítő elemzésében. 

Magyarország megúszhatja

Az MTI kérdésére, hogy nem várható-e Magyarország esetében is hasonló leminősítés, miután a cseh visszaminősítésre adott indoklás bizonyos elemei Magyarországra is igazak, Beatriz Merino, a Standard and Poor’s londoni irodájának térségi elemzője azt mondta: Csehország hazai adósságának besorolása a pénteki bejelentéssel ugyanarra a szintre került, ahol Magyarországé is van. Mindemellett a hitelminősítő úgy látja, hogy Magyarországon most valamivel nagyobb az esélye a költségvetési konszolidáció végrehajtásának, vagy legalábbis valamilyen mértékű kiigazításnak, és annak, hogy a koalíció kitart a következő választásokig, mint Csehországban – mondta az elemző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik