Belföld

Gyurcsány a külpolitika folytonosságról egyeztetett Kovács Lászlóval

A magyar kül- és biztonságpolitika folytonossága mellett foglalt állást Gyurcsány Ferenc, a koalíció kormányfőjelöltje csütörtökön Budapesten, miután megbeszélést folytatott Kovács László külügyminiszterrel, az MSZP elnökével.

“A kül- és biztonságpolitikában a következő évben a folytonosság lesz a meghatározó elem” – mondta Gyurcsány Ferenc újságíróknak. A megbeszélés után Gyurcsány Ferenc elmondta: “sokra tartom mindazt, amit ez elmúlt két évben Magyarország, a Magyar Köztársaság kormánya e területen Kovács László külügyminiszter úr vezetésével tett”. Hozzáfűzte: azokat a folyamatokat viszik tovább, amelyeket Kovács László indított el. Gyurcsány Ferenc Kovács Lászlóval pártelnöki minőségében is tárgyalt.

Kovács László külügyminiszter szerint “a folyamatosság jó feltételekkel biztosítható a külpolitikában, hiszen most már nem az unióhoz való csatlakozás, a tárgyalások lezárása, nem a beilleszkedés a fő kérdés”, hanem a magyar nemzet érdekeinek érvényesítése. Közölte: az uniós tagság megnöveli az ország súlyát a világban, így eredményesebben lehet képviselni a Kárpát-medencében élő magyarság érdekeit. Hozzáfűzte: “az unió azt szeretné, ha vele baráti viszonyban álló országok vennék körül. Magyarország azt szeretné, ha minden szomszédjával kiegyensúlyozott, jó lenne a viszonya”. Kovács László azt mondta, hogy mivel Horvátország, Szerbia-Montenegro, Románia és Ukrajna még nem tagja az EU-nak, a magyar szomszédságpolitika és az unió törekvése egybeesik.


Gyurcsány a külpolitika folytonosságról egyeztetett Kovács Lászlóval 1

Gyurcsány Ferenc az MSZP-elnökség ülésén; Fotó: MTI

Gyurcsány Ferenc elmondta: Kovács Lászlóval pártelnöki minőségében is tárgyalt a kormányprogramról. Közölte: “elnök úr a kormányprogram egyes pontjaihoz konkrét javaslatokat fogalmazott meg, a pártelnökség politikai elvárásait tükröző megfogalmazásokat tett”. Hozzáfűzte: ezek egybeesnek azzal a szándékkal, amelyet a koalíciós tárgyaláson eddig képviseltek. A miniszterelnök-jelölt azt mondta: a kérésekkel egyetért, és továbbítja azokat Hiller Istvánnak, az MSZP alelnökének, aki részt vesz a kormányprogram áttekintésével foglalkozó koalíciós bizottság munkájában.

Kovács László elmondta: pártelnökként azt hangsúlyozta, hogy “a párt olyan kormányprogramban érdekelt (…), amely alkalmas a befektetők, a pénzügyi körök bizalmának megőrzésére (…) és alkalmas a választók részben elvesztett bizalmának visszaszerzésére”. Hozzáfűzte: ehhez egy stabil gazdaságpolitika kell, és hangsúlyaiban módosult társadalompolitika. Mint mondta, a társadalompolitikában fontos követelmény az esélyek kiegyenlítése és az, hogy a nehéz körülmények között élő csoportokat különös figyelemben részesítse a kormány.

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy valóban megállapodtak-e az SZDSZ-szel a 18 és 38 százalékos adókulcsról, azt mondta, hogy az ezzel kapcsolatos álláspontot majd a megegyezés után közli. A kormányprogramból nem teljesült ígéretek listáját érintő kérdésre az MSZP elnöke azt mondta: a koalíciós tárgyalások után arról kell majd dönteni, hogy mi az, ami idő, vagy pénz hiányában nem teljesíthető, és azt meg kell mondani a közvéleménynek.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette: az új kormányprogram úgy fog összeállni, hogy az eredeti kormányprogram túlnyomó része teljesül és egy sor új vállalás lesz benne. Kovács László egy másik kérdésre közölte: Tabajdi Csaba levele az Európai Parlament vezetőihez a vajdasági magyarok ügyében, összhangban van a magyar kormány felfogásával. Tabajdi Csaba, a magyar szocialista delegáció vezetője a vajdasági magyarokkal szemben elkövetett atrocitások Európai Parlament által történő kivizsgálását kezdeményezte szerdán Josep Borrellhez, a parlament elnökéhez, a kérdésben leginkább illetékes Elmar Brokhoz, a külügyi bizottság elnökéhez és Martin Schulzhoz, az Európai Szocialisták Pártjának frakcióvezetőjéhez intézett levelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik