Belföld

Fél év alatt 440 millió hordóval nőttek a Lukoil készletei

Az orosz Lukoil olajcég az első félévben 440 millió hordó olajegyenértékkel növelte készleteit - közölte a cég pénteken.

A Lukoil – készleteit tekintve világ második magánkézben levő olajcége az ExxonMobil után – nem adott meg pontos új készletadatokat. A Lukoil tavaly 4 százalékkal növelte olaj- és gázkészleteit, 20,06 milliárd hordó olajegyenértékre, főként a szibériai és észak-oroszországi új felfedezéseknek és felvásárlásoknak köszönhetően. Az Exxon készletei tavaly 22 milliárd hordó olajegyenértéknek feleltek meg.

A British Petrol becslései szerint a Lukoil készletei közel egyharmadát jelentik a teljes orosz szénhidrogén-készletnek, de az orosz cég szerint a Kaszpi-tenger térségében levő olajkészletek segíthetnek a jelenlegi készletadatok jelentős emelésében. A Lukoil 42,31 millió tonna (1,7 millió hordó/nap) olajat termelt az első félévben, ebből 40,69 millió tonnát Oroszországban. Ez éves szinten 9 százalékos növekedést jelent, és azt is, hogy a Lukoil fej-fej mellett halad a YUKOS-szal a legnagyobb orosz olajkitermelő cég címéért.

A Lukoil exportja 21 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest, de a kivitel csak alig több mint fele összes kitermelésének. Az előirányzat 65-80 százalék volt. Az olajfinomítási tevékenység 2,9 százalékkal nőtt éves összevetésben, 21,1 millió tonnára, beleszámítva a cég ukrán és bolgár finomítóinak tevékenységét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik