Belföld

Összeférhetetlenek Demszky posztjai?

Összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez a Fidesz a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén Demszky Gábor ellen az önkormányzati törvényre hivatkozva. Közben a Fidesz az APEH-ot is Demszkyre akarja uszítani.

„A főpolgármester adóbevallása, vagyoni helyzete és vagyonbevallása között ťégbekiáltóŤ ellentmondások lelhetők fel” – mondta Szíjjártó Péter parlamenti képviselő az SZDSZ székháza előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn. Erre hivatkozva a Fidesz azt kérte az APEH elnökétől, hogy azonnali hatállyal indítson vizsgálatot Demszky Gábor SZDSZ-es politikus adóbevallása ügyében.

Közben a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció is támadást intézett a főpolgármester ellen: az önkormányzati törvényre értelmében összeférhetetlenségi eljárást kezdeményeznek kedden Demszky ügyében.


Összeférhetetlenek Demszky posztjai? 1

Foto: MTI

Felszólított APEH

Szijjártó Péter a parlament pénteki rendkívüli ülésén azonnali kérdésében arról érdeklődött, hogy a pénzügyminiszter kezdeményez-e adóhatósági vizsgálatot Demszky vagyonnyilatkozata alapján. Arra hivatkozott: a főpolgármester 671 ezer forintos fizetést és 201 ezer forintos költségtérítést kap, ugyanakkor három budakeszi ingatlannal és horvátországi nyaralóval is rendelkezik. Draskovics Tibor pénzügyminiszter válaszában kiemelte: politikai szempontok alapján nem avatkozik az adóhivatal vagy más hatóság munkájába.

Szijjártó Péter végül hétfőn levéllel fordult az APEH elnökéhez, amelyben felkérte, hogy indítson vizsgálatot Demszky Gábor ügyében. Az APEH a levélre válaszolva nyilatkozatában azt közölte: az adóhatóság közérdekű bejelentésre akkor indít vizsgálatot, ha értékelhető információt közöl a bejelentő, de az adótitok miatt a vizsgálat eredményéről a bejelentőt sem tájékoztatja.

Az APEH nem kívánt tájékoztatást adni arról, hogy érkezett-e bejelentés a Fidesztől vagy máshonnan Demszky Gábor adóbevallásával kapcsolatban.

Óriásit zuhant a népszerűsége

A Szonda Ipsos közvéleménykutató cég felmérése szerint a politikusok közül Demszky Gábor népszerűságe csökkent a legjobban augusztusban. Két hét alatt 8 százalékkal, 39 százalékra esett vissza. Ilyen mértékben, egyik hónaporól a másikra, a rendszerváltás óta kevés politikusnak sikerült elismerést veszítene.

Összeférhetetlenek Demszky tisztségei?

A budapesti Fidesz-MKDSZ frakció eközben kedden, a Fővárosi Közgyűlésben indít támadást a főpolgármester ellen az önkormányzati törvényre hivatkozva. Ennek értelmében azok a polgármesterek, akik tisztségüket főállásban töltik be – az országgyűlési képviselőségen kívül – más köztisztséget nem viselhetnek, ezen kívül munkaviszonyt nem létesíthetnek.

Kupper András, a Fidesz-MKDSZ frakció vezetője hangsúlyozta: mivel az alkotmány szerint a főpolgármesternek és a kerületi polgármestereknek hasonló a jogállása, az európai parlamenti képviselőség ezért összeférhetetlen a főpolgármesteri poszttal. Kifejtette, hogy Demszky Gábor legkésőbb július 20-án vette át európai képviselői mandátumát, és a jogszabályok értelmében 30 napon belül meg kellett volna szüntetnie az összeférhetetlenséget.

Közölte: a Fidesz-MKDSZ az összeférhetetlenség ügyét kedden a Fővárosi Közgyűlés napirendjére kívánja vetetni. Ha az MSZP-SZDSZ koalíciós többség ezt elutasítja, úgy a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz, illetve bírósághoz fordulunk az összeférhetetlenség megszüntetéséért – mondta a frakcióvezető.

A hivatal és pártja is védi

Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: furcsa lenne, ha az APEH politikai szempontok alapján döntene vizsgálat indításáról, márpedig a Fidesz ezt szeretné. Mint mondta, Demszky Gábor nemrég nyilvánossá tette vagyonnyilatkozatát, így az elmúlt 14 év alatti ingatlanvásárlásai világosan nyomon követhetők.

Az SZDSZ frakcióvezetője, Bőhm András is kiállt képviselőtársa mellett. Szerinte alaptalan a Fidesz-MKDSZ “aggodalma”, mivel az EP-képviselői mandátum nem számít munkaviszonynak, másrészt a Fidesz-MKDSZ nem vette figyelembe az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló új törvényt. “Szó sincs összeférhetetlenségről, a 2004. évi LVII. törvény nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy polgármester EP-képviselő lehessen” – mondta Bőhm András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik