Belföld

Olimpiai doppingpróba

Nem csillapodnak a kedélyek a diszkvalifikált diszkoszvető, Fazekas Róbert esete kapcsán. A magyar atlétát megfosztották aranyérmétől, mert nem tudott elegendő mennyiségű vizeletet produkálni.

Kedden délután először a MEGA görög televíziós csatorna számolt be arról, hogy a szombathelyi klasszis hétfői diadala után megpróbálta manipulálni a doppingvizsgálat eredményét, a Reuters hírügynökség pedig már délután kész tényként kezelte, hogy megfosztják elsőségétől a magyar sportolót a vizeletminta manipulálása miatt. Mint később kiderült, Fazekas nem tudta “produkálni” az ellenőrzésnél minimálisan kötelező mennyiséget, csak annak egyharmadát.

Vétségnek minősül

A NOB doppingszabályzata szerint a mintaadás megtagadása vagy sikertelensége megfelelő igazolás hiányában egyaránt a doppingszabályok megsértésének minősül. Mint azt Pikó Károly keretorvos elmondta, a magyar sportolónak az elégtelen mennyiségű, tehát a szabályok szerint sikertelennek minősülő vizeletadást követően a doppingellenőrökkel együtt az olimpiai falu poliklinikájára kellett volna vonulnia, hogy ott folytassák a vizsgálatot, ám erre már a rábeszélés ellenére sem volt hajlandó.

A nemi szervét fogdosták

“A verseny utáni vizsgálaton Fazekas elkezdte leadni a mintát, de közben az ellenőrzést végző illetékesek olyan zavaró közelségbe mentek hozzá, ehhez egyébként joguk van, hogy leblokkolt és nem tudta folytatni” – mondta a távirati irodának Gyulai István a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára. Vad Dezső, a MOB sajtófőnöke később további részletekkel is szolgált, elmondta, hogy a doppingellenőrök a mintaadás során a magyar atléta “nemi szervét fogdosták és a hátsójában turkáltak, hogy valamilyen csalás nyomaira bukkanjanak”. A huzavona eltartott hajnali három óráig, amikor Fazekas azt mondta, hogy fáradt, rosszul van, és – Pikó Károly keretorvos figyelmeztetése ellenére – elment lefeküdni. A vétség nyomán a NOB végrehajtó bizottsága a fegyelmi bizottság jelentése alapján a következő határozatokat hozta: kizárta Fazekast a diszkoszvetésből, megfosztotta aranyérmétől, kizárta a magyar atlétát az athéni olimpiáról, és visszavonta tőle az akkreditációs kártyáját – egyúttal arra kérte a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, hogy módosítsa a diszkoszvetés végeredményét, és tegye meg a további szükséges lépéseket.


Hivatalosan kevés

A magyar sportoló által kipréselt vizelet 25 milliliternyi volt, míg a hivatalosan elfogadható mennyiség 75 milliliter. A mintát egyébként két részre osztották, hogy adott esetben mind az A-, mind a B-tesztet el lehessen végezni rajta.

Névtelen feljelentés


Az elégtelen mennyiségűnek minősülő vizeletmintával kapcsolatosan egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el. Előbb Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának a tagja azt mondta, hogy nem hivatalos információja szerint, ami szerinte nagyon közel van a hivataloshoz, Fazekas leadott mintája negatív volt. Ezzel szemben Gyulai István a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára arról számolt be: azért lobbizik, hogy egyáltalán megvizsgálják a mintát. A mintáról egyébként Pikó Károly keretorvos azt mondta, hogy orvosi szempontból, már a leadott vizelet ötödrésze is alkalmas lenne a szükséges laborvizsgálatok elvégzésére. A Fazekas Róberttel szemben a doppingellenőrök részéről megnyilvánuló szigort némileg magyarázza a Gyulai István IAAF-főtitkár által említett körülmény, hogy tudniillik, néhány hónappal ezelőtt egy angol nyelvű, névtelen levélben azzal vádolták meg a magyar nehézatlétákat – köztük Fazekas Róbert diszkoszvetőt és Annus Adrián kalapácsvetőt is -, hogy doppingolnak, s különféle trükkökkel készülnek a doppingellenőrzésre.


Vízhajtóra gyanakodtak

Az ügy kapcsán elhangzott, hogy Fazekas Róbertnek általában problémái vannak a nyilvános vizeletadással. Ami talán érthető is, hiszen a verseny stressz hatására akár fél napra is lelassulhat a veseműködés, továbbá a MOB képviselői azzal védekeztek a tárgyaláson, hogy Fazekas vallásos ember. Ugyanakkor aligha volt elvárható, hogy a doppingellenőrök meghatódjanak a nehézségektől, ugyanis a tiltott szereket használó sportolók is vízhajtókat kapnak a verseny előtt, hogy szervezetükből kiürüljenek a nyomelemek.

Annust is ellenőrizték volna, de hirtelen elutazott


Az ügyhöz tartozik, hogy amíg a magyar diszkoszvető ingerültségével, fáradtságával talán magyarázható a doppingvizsgálat ötödik órájában elkövetett vétség, alig érthető lépés az olimpiai falu másnapi elhagyása. Annál is inkább, mert Fazekas Róbert társaságában Annus Adrián kalapácsvető olimpiai bajnok is elutazott. Annust egyébként Fazekas kizárását követően szintén keresték a doppingellenőrök, annál is inkább, mert közös edzőjük van, Vida József. A Magyar Olimpiai Bizottságnak szerda estig kell közölnie a nemzetközi szervezettel, hol tartózkodik Annus, és a magyar kalapácsvetőnek vasárnap estig újta vizeletmintát kell adnia, ellenben elvehetik aranyérmét. Az ügy furcsasága, hogy a két sportolóval egy időben Vida is elhagyta az olimpiai falut. Így akkreditációjuk leadásával, s az olimpiai falu elhagyásával Annus és Vida is kilépett a NOB doppingellenőreinek hatóköréből. 


Újabb vétő

Egy nappal Fazekas Róbert után egy másik magyar olimpikon, a súlyemelő versenyen sérülés miatt kiesett Kovács Zoltán követte el ugyanazt a doppingvétséget. A versenyző a doppingvizsgálaton képtelen volt eleget pisilni és távozott a laborból. Kovácst azóta tisztázták a vádak alól: a NOB szerda délutáni döntése értelmében súlyemelőnk nem doppingolt, csak az előírt szabályokat nem tartotta be. A Magyar Súlyemelő Szövetség felajánlotta, hogy készen áll újabb mintavételre, a NOB illetékesei azonban ezt nem tartották szükségesnek. Kovácsot hivatalosan nem is kellett volna ellenőrizni, hiszen az csak az érmesek vagy a diszkvalifikált versenyzők esetében kötelező.

A doppingteszt elkerülhetetlen


Az eset kapcsán néhány kérdés azért felmerül. Példának okáért, ha az olimpiára együtt készülő Annus és Fazekas nem doppingolt, akkor Fazekas kizárását követően Annus miért menekült el az olimpiai faluból, miért nem állt továbbra is az ellenőrök rendelkezésére? A keretorvos és a csapatvezetés miért nem volt határozottabb a doppingellenőrzésbe belefáradt Fazekas Róberttel szemben? Amennyiben a doppingellenőrzés ilyen megalázó dresszúra, ráadásul elkerülhetetlen, ám kétségkívül tervezhető, akkor erre miért nem készítik fel a sportolókat?


Fazekas Róbert közleménye

“Először is szeretném megköszönni azt, hogy a hozzám eljutott információk szerint a magyar közvélemény egy emberként kiáll mellettem, és maximális támogatásáról biztosít. Külön köszönöm. Az engem ért méltánytalanságról először egy szombathelyi sajtótájékoztatón szerettem volna beszélni, ám a rengeteg kósza hír és információ miatt úgy döntöttem, nem várok, és a nyilvánosság elé tárom gondolataimat.

A diszkoszvetés döntője után valóban nem sikerült a szabályban előírt mennyiségű vizeletet produkálni, ugyanakkor a WADA helyszínen tartózkodó ellenőre az általam leadott mennyiségű vizeletet lezárta és szabályos körülmények között tárolta. Ekkor úgy gondoltam, hogy a minta megvizsgálása után nem veszik el az olimpiai aranyérmemet. A Magyarországon megjelentekkel ellentétben nem próbáltam csalni. Aki egy kicsit is ismeri a doppingvizsgálatok menetét, az tudja, ez lehetetlen. Csalás, vagy annak kísérlete nem szerepel a vizsgálat jegyzőkönyvében. Mint ahogy nem szerepelt az eddigi több száz doppingvizsgálatom jegyzőkönyvében sem. Alaptalan minden erre utaló vádaskodás, ezek részei annak az akciónak, aminek végén annak ellenére zártak ki, hogy vizeletem vizsgálata során negatív eredmény született. Azt hiszem, ilyen még soha, egyetlen sportágban sem fordult elő.

Természetesen élek fellebbezési jogommal, nem fogadom el a döntést. Az IAAF főtitkára, Gyulai István támogatásáról biztosított, és segít a szükséges lépések megtételében. Biztos vagyok benne, hogy a fellebbezés után korrekt döntés születik, és az olimpiai aranyérem visszakerül ahhoz, aki valóban megnyerte ezt a versenyszámot.A hírekkel ellentétben klubtársammal, Annus Adriánnal nem menekülünk, a távozásra engedélyt kértünk és kaptunk. Úton vagyunk hazafelé.

Csütörtökön 14 órakor a szombathelyi városháza házasságkötő termében sajtótájékozatót tartok, ahova minden érdeklődőt várok. A jövőmmel kapcsolatban még nem hoztam döntést, de komolyan gondolkodom azon, hogy mit tegyek. Jelenleg úgy érzem, nem sok értelme van annak, hogy ilyen körülmények között sportpályafutásomat folytassam.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik