Belföld

Draskovics: nem változik a gazdaságpolitika

Draskovics Tibor tegnap mindkét kormányfőjelölttel találkozott. Nyilatkozata szerint nem látja jelét annak, hogy a gazdaságpolitika irányán Gyurcsány vagy Kiss változtatni kívánna.

Az eredeti menetrend szerint folytatja a jövő évi büdzsé tervezését a pénzügyminiszter. Draskovics Tibor a gazdaság helyzetéről tájékoztatta a kormányfőjelölteket, akik – úgy ítéli meg – nem kívánnak változtatni a gazdaságpolitikán – olvasható a pénzügyminiszter Népszabadságnak adott interjújában.


A piac nem aggódik

Legalábbis a pesti tőzsde mutatói alapján úgy tűnik, hogy a befektetők nem aggódnak a kormányfőváltás, illetve a kialakult belpolitikai feszültség miatt. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a kormányfőjelöltek kampányának első napján, hétfőn új történelmi csúcson, 11 978,53 ponton zárt. Az előző kereskedési napi záróértékhez képest ez 7,85 pontos, 0,07 százalékos emelkedés.

Marad-e a szigor?


Mint arról korábban beszámoltunk, a befektetők számára nem az új kormányfő személye a kérdés. A piacokat alapvetően a pénzügyminiszter személye és a költségvetési szigor folytatása érdekli.

Az viszont nem derült ki, hogy az ezért felelős tárca, azaz a Pénzügyminisztérium élén terveznek-e cserét a jelöltek megválasztásuk esetén.


A pénzügyminiszter a Népszabadság kérdésére ezzel kapcsolatban elmondta: nem foglalkozik a személyes sorsával, hanem a jövő évi költségvetés és az adótörvények előkészítésére koncentrál, mivel a szoros határidők miatt a munka nem állhat meg.


Személyi kérdésekre nem is került sor a jelölttekkel folytatott megbeszéléseken. A tervek szerint a hónap végéig benyújtják a jövő évi költségvetési terveket.


Marad a konvergencia-program?

A jelenlegi pénzügyminiszter hangsúlyozta: bár valószínűnek tartja, hogy egy másik miniszterelnök, egy másik kormány máshová teszi majd a hangsúlyokat, de nem látja jelét annak, hogy a gazdaságpolitika irányán bárki változtatni kívánna. A kormányfőjelöltek, a koalíciós pártok vezetői is az EU-nak átadott programot tekintik alapnak.


Némi bizonytalanságot jelenthet, hogy korábbi hírek szerint a Medgyessy iránti bizalom akkor rendült meg végleg, amikor egy héttel ezelőtt a gazdasági kabinet ülésén a tagok szembesültek a jövő évi költségvetési tervezettel.


Nagy Sándor akkor úgy nyilatkozott: a megváltozott gazdasági környezet miatt szükség van a kormányprogram és a büdzsé újragondolására. A gazdasági kabinet most kedden is ülésezik, itt állítólag már új programokról is szó esik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik