Belföld

Az ellenzék szerint kormányválság van

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség álláspontja szerint csütörtökön nemcsak Medgyessy Péter miniszterelnök bukott meg, hanem a kormány, illetve a kormányprogram is.

A kormánytól az európai parlamenti választáson vonták meg a választók a bizalmat – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese, miután az MSZP elnöksége bejelentette, hogy új miniszterelnököt jelölnek.

Jelenleg csak ügyvezető kormány van – mondta az ellenzéki politikus. Felszólította a kormányt, hogy ennek megfelelően függessze fel a privatizációt, tartsa állami kézben a kórházakat, segítse az agráriumot, a családi gazdaságokat, tegyen az áremelkedések ellen és ne hozzon az ország életét visszafordíthatatlanul megváltoztató döntéseket.

Rogán Antal nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy pártja vár-e előrehozott választásokat, csak annyit közölt: “amíg a koalíciós pártoknak van parlamenti többségük, addig ők döntenek a kormány, a parlament és bizonyos értelemben az ország jövőjéről”.


Navracsics Tibor, a Fidesz elnöki kabinetfőnöke azt mondta, hogy az MSZP és az SZDSZ nem érték-, hanem “zsákmányalapú” koalíciót hozott létre 2002-ben. A politikus meglátása szerint az utóbbi fél évben az egyeztetés is “lebénult” az MSZP és az SZDSZ között. Az ellenzéki politikusok kiemelték, hogy 1990 óta először fordul elő Magyarországon, hogy egy kormányfő kénytelen mandátuma lejárta előtt két évvel távozni a posztjáról.


Rogán Antal kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy Csillag István, a Medgyessy Péter által menesztett szabad demokrata gazdasági és közlekedési miniszter személye jelentéktelen volt a történtekben. Szorgalmazta, hogy a kormány “ne marakodjon”, hanem azokra a kérdésekre keresse a választ, amikre az emberek június 13-án, az EP-választások alkalmával. A politikus szóba hozta az ország gazdasági problémáit. Mint mondta, duplájára növekedett államadósság, a fiatalok, az idősek rossz helyzetben vannak, és “tízezrek féltik állásukat”.


Dávid Ibolya, az MDF elnöke színjátéknak és felelőtlenségnek nevezte, hogy egy “kétes hátterű miniszter” személye miatt robban ki kormányválság, miközben az ország nehéz helyzetben van. “Nincs az országnak jövőképe, nincs a kormánynak gazdaságirányítási koncepciója. Ilyen nehézségek közepette nem egy lényegi kérdésen robban ki a kormányválság, hanem azon, hogy egy ember megy, vagy egy ember marad a kormányban” – nyilatkozta az MDF elnöke egy televíziós műsorban, Csillag István gazdasági miniszterre utalva.


A politikus szerint az MSZP és az SZDSZ kormányzati felelőssége közös. “Azt látom, hogy egy gyengekezű, bizonytalan miniszterelnök és egy kétes hátterű miniszter személyéhez ragaszkodó SZDSZ vívja a harcát, nem tudjuk, milyen kimenetellel” – mondta az MDF-es politikus.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik