Belföld

Chavez marad – fellélegezhet az olajpiac

Miután a népszavazás megerősítette hivatalában Hugo Chavez venezuelai elnököt, némiképpen megnyugodott a pár órával korábban még történelmi rekordokat produkáló olajpiac is.

Az államfő visszahívását vagy megerősítését eldöntő népszavazáson a venezuelaiak 58 százaléka Chavez elnök maradására voksolt.

Venezuela szerepe

Az ásványkincsekben és olajkészletekben igen gazdag Venezuela jelenleg is a világ ötödik legnagyobb olajexportőre. Nem véletlen, hogy az országot vezető Hugo Chavez elnök leváltásáról szóló népszavazást nagy nemzetközi érdeklődés kísérte.

„Minden rendben”


A választások tisztaságát hivatalos megfigyelőként ellenőrző Jimmy Carter, korábbi amerikai elnök szerint ennek ellenére maga a szavazás békésen zajlott: „Minden nagyon jól ment, és ezúton is szeretnék gratulálni a választási bizottságnak és Venezuela polgárainak ehhez a csodálatos szervezéshez” – mondta a volt amerikai elnök.

A felfokozott indulatokat jól jelzi, hogy a venezuelai választási iroda munkatársai szerint az ország történetének eddigi legmagasabb részvételi arányát érték el – írja BBC.hu. A hatalmas választási lelkesedés miatt kétszer is meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását, bár ebben minden bizonnyal az első alkalommal használt elektronikus rendszer több kisebb hibája is szerepet játszott. Ráadásul minden szavazónak le kellett adnia elektronikus ujjlenyomatát, hogy egyértelműen azonosítani lehessen.

Az elnök mindenesetre kitartásra biztatta a sorban állókat: „Arra kérem a szavazókat, hogy türelmesen várakozzanak. A hosszú sorok a magas választási részvétel miatt alakultak ki. Tartsanak ki, senki se hagyja el a sorokat” – mozgósított a Chavez elnök, aki szerint a népszavazás a venezuelai demokrácia győzelmét jelenti. Volt is kiket bíztatnia, hiszen aki délután hatkor állt be a sorba, még éjfél után is a fővárosban várta, hogy szavazhasson.

Chavez marad – fellélegezhet az olajpiac 1

Forrás: AP


Népszavazás: az ellenzék sikere

A szavazás azután történt, hogy az ellenzék megszerezte az 1999-es alkotmánymódosítás szerint elegendő aláírást a lakosság 20 százalékától Chavez visszahívására. Az ellenzék képviselői szerint Chavez túlságosan autoriter vezető, és gazdaságilag is félrekormányozza az országot.


A szegények körében viszont népszerűségnek örvend annak ellenére, hogy az 1998-ban jegyzett 11 százalékos munkanélküliségi ráta 2003-ra 20,7 százalékosra nőtt. Az ötven éves elnök, aki Fidel Castrót is barátjának tartja, az augusztus 8-i heti televíziós beszédében elmondta, a népszavazás kiírását az Egyesült Államok támogatta, amely Venezuela olajexportjának 60 százalékát vásárolja fel. Véleménye szerint azért akarják őt visszahívni posztjáról, hogy helyére amerika-párti politikust válasszanak.

Olajpiaci rekord


A szabadpiaci olajárak a hordónkénti 47 dolláros szintet közelítették meg hétfőn. A kőolaj ára 33 centtel 46,91 dollárra, újabb rekordra emelkedett. Ez a legmagasabb szint azóta, hogy a New York-i árutőzsdén 21 évvel ezelőtt bevezették a kőolaj határidős kereskedelmét.

Csökkent az olajár

Hétfőn este a választási eredmények nyilvánosságra hozatala után csökkent a pár órával korábban minden rekordot megdöntő olaj világpiaci ára. Pénteken részben azért drágult jelentősen a kőolaj, mert félő volt, hogy ha Chávez veszít, komoly zavargások törnek ki az országban, amely a világ ötödik legnagyobb olajexportálója, az amerikai olajimport mintegy 15 százalékát fedezi.


A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate
Chavez marad – fellélegezhet az olajpiac 2

Forrás: AP

(WTI) könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre hordónként (=159 liter) 46,08 dolláron zárt 50 cent csökkenéssel a New York-i árupiacon (NYMEX), miután az éjszakai elektronikus kereskedésben rekord szinten, 46,91 dolláron is állt.


Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a hétfőn kifutott legközelebbi, szeptemberi határidőre hordónként 22 centtel 43,66 dollárra gyengült a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), ahol napközben történelmi csúcson, 44,11 dolláron is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik