Belföld

Gyorsult az inflációs ütem Romániában

Romániában 1,3 százalékos volt a drágulás a múlt hónapban, a 12 havi drágulás pedig elérte a 12,1 százalékot - közölte szerdán az ország statisztikai szervezete.

A drágulás üteme gyorsult júniushoz képest, amikor a havi infláció csak 0,6 százalék volt, a 12 havi pedig kerek 12 százalék.

A júliusi adatok ellenére az elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy az idei romániai inflációt – miként a kormányzat is tervezi – sikerül egy számjegyűre leszorítani, mivel az idei féléves, átlagos áremelkedés 5,1 százalék volt.

Csökkent júliusban a román munkanélküliség

Júliusban 6,2 százalékra csökkent Romániában a munkanélküliség a júniusi 6,5 százalékról. Tavaly júliusiban 7,2 százalékos volt a munkanélküliség. Az állástalanok száma júliusban 562 645 volt.A munkaügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a javulás a román gazdaság erősödését és a szezonális – idegenforgalmi, mezőgazdasági és építőipari – tevékenység élénkülését jelzi.

A kormány az idén 7 százalékos átlagos munkanélküliségre számít a tavalyi 7,6 százalék után, annak ellenére, hogy a tervezett gazdasági szerkezetátalakítás sok elbocsátással jár, elsősorban a bányászatban és a szállításban. Jelenleg a munkaképes lakosok száma 9,3 millió.A román gazdaság az első negyedben 6,1 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedhez képest. Az idén, egész évre 6-7 százalékos bővülést várnak a tavalyi 4,9 százalékos hazai össztermék-növekedés után.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik