Belföld

Natúrparkká alakítják a Szigetközt

Előrehaladott állapotban van a Szigetköz natúrparkká alakítása - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Dunakiliti és Dunaremete között kishajóval tett szemléje alkalmából.

A természeti környezetnek ezt az újszerű védettséget adó formáját Nyugat-európai országok tapasztalatai alapján vezetik be. A natúrpark az ökogazdálkodás és az ökoturizmus megfelelő arányának alakulását segíti, a Nemzeti Parkokhoz hasonló támogatást kap az államtól, de nem lesz hatósági jogköre – mondta a miniszter.

Persányi Miklós szemléjén azt tapasztata, a természet kezdi rendbe hozni a Szigetközben a Duna elterelése után felborult ökológiai állapotot, bár sok visszafordíthatatlan változás történt. Az elterelés óta eltelt 12 évben az Öreg-Duna főmedre beszűkült. A gabcsikovói vízi erőmű beindítása után a régi mederben tapasztalt sivatagosodás megállt, újra erdősödik a kopár meder – mondta dunaremetei sajtótájékoztatóján a miniszter.A szakemberek arról tájékoztatták Persányi Miklóst, hogy a régi mederben végbement változások árvízvédelmi szempontból kockázatosak, mert a vékonyan folydogáló Öreg-Duna vízelvezető képessége csökkent.

A szigetközben tett szemléje során a miniszter arra a következtetésre jutott, hogy a jelenleginél több víz kell a mellékágakba és a Duna fő medrébe. A vízmegosztásról Szlovákia és Magyarország között a tavasszal újra indultak a tárgyalások. Persányi Miklós beszámolt arról, hogy a tárgyalások tárgyszerű légkörben zajlanak. A Duna elterelése következtében kialakult helyzet megoldásáról azonban két ország tárgyalódelegációjának álláspontja még nagyon messze van egymástól.

A miniszter leszögezte, a magyar tárgyalóküldöttség határozott álláspontot képvisel, a legfontosabb kérdés, hogy a jelenleginél több víz kerüljön az Öreg-Dunába, és ezáltal a szigetközi mellékágakba. A megállapodást Persányi Miklós véleménye szerint előmozdíthatja, hogy mindkét ország tagja lett az Európai Uniónak, a közösségben elfogadott, a vizek jó állapotának megőrzését célzó víz keretirányelv ugyanis a közös érdekeken nyugvó megegyezést segítheti.

A Szlovákia és Magyarország közötti jó együttműködés eredményének tekinti a miniszter, hogy a nyár elején a szlovák fél annyi vizet engedett a régi mederbe, hogy elárasztotta a szigetközi ágrendszert, azáltal az eredeti, természetes helyzethez közeli állapot alakult ki.

Persányi Miklós miniszter beszámolt arról, hogy készül a 2. Nemzeti Fejlesztési Terv, amelyben külön alfejezet foglalkozik majd a Szigetközhöz kapcsolódó fejlesztésekről. Kiemelte, hogy a tájegység jövője érdekében közös cselekvési tervet kell kidolgozni Szlovákiával, az együttműködés kiemelt uniós támogatások elnyerésére ad lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik