Belföld

Baleset volt a törökbálinti robbanás

Befejezték a tűzoltók a munkát a törökbálinti robbanás helyszínén, a területet a rendőrségnek adták át - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Nem merült fel szándékosságra utaló adat vagy gyanú, ezért a rendőrség nem is vizsgálja ezt – mondta el a szóvivő. A Pyro-Technic Kft. két vezetőjét robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítják, illetve vizsgálják azt is, meggyanúsíthatók-e foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel. Medgyessy Péter miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter részvétét fejezte a törökbálinti robbanásban elhuny három férfi családjának.



Baleset volt a törökbálinti robbanás 1

A távirati irodának a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Ignácz István elmondta: a maradványokat, emberi csontokat “az epicentrumtól körülbelül 100 méterre találták meg”. Az első áldozatot még nem sokkal a csütörtöki robbanás után lelték meg, és péntekre virradóra a raktártól 250 méterre bukkantak rá a második holttest maradványaira. A három áldozaton kívül 10-en könnyebben megsérültek, amikor felrobbant a petárdaraktár.







A cég

A Pyro-Technik Kft. engedélye szerint a gyártás a cég fő tevékenységei között szerepel (lásd a cég adatlapját a FigyelőNet Cégmonitor szolgáltatásában). A társaság gyára azonban vidéken található, Törökbálinton csak raktározást végez. A cég kereskedelmi kiszolgálóként működik, valamint közvetlenül is teljesít megrendeléseket. A társaságot már több alkalommal bízták meg az augusztus 20-ai központi tűzijáték bonyolításával. Idén nem ő kapta a megbízást.


Pyro-Technic: érthetetlen a robbanás okára utaló jel



Az augusztus 20-ai tűzijátékhoz általában használt robbanóanyag-mennyiség többszöröse gyulladt ki Törökbálinton a Pyro-Technic Kft. raktárában, de egyelőre még nagyságrendileg sem lehet tudni, mekkora anyagi kárt okozott a katasztrófa a cégnek – mondta el a FigyelőNetnek a cég gazdasági igazgatója, Lengyel Gábor pénteken délután; még azt megelőzően, hogy a rendőrség őrizetbe vette volna a cég két vezetőjét.

Lengyel elmondta, hogy a raktárban tárolt mintegy 50 tonnányi pirotechnikai robbanószer bruttó mennyiséget jelent, azaz magába foglalja a csomagolás és a termék súlyát is. A termékek típustól függően 1-60 százalékban tartalmaznak robbanóanyagot.

Robbanószerkezet a helyszínen?

Lengyel Gábor a FigyelőNettel röviddel ezelőtt még azt közölte: a tűzoltóság és a cég párhuzamosan vizsgálja, mi lehetett a robbanás oka. Mint elmondta, találtak is olyan nyomokat, amelyek a szerencsétlenség bekövetkeztére magyarázatot adhatnak. Arról, hogy mi ez a nyom, nem kívánt nyilatkozni a cég gazdasági vezetője, ám annyit elárult: a tűzoltóság és a cég egyelőre nem tudja értelmezni azt. Az MTI-vel ugyanakkor a vizsgálat egyik, magát megnevezni nem kívánó résztvevője azt közölte: robbanószerkezetet fedeztek fel a csütörtök délutáni törökbálinti robbanás helyszínén. Ezt az értesülést Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány pénteken a robbanás helyszínén tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is megerősítette.


Cáfolta ugyanakkor a rendőrség pénteken azt a hírt, hogy a törökbálinti robbanás előtt egy rádióállomáshoz értesítés érkezett volna a bekövetkező robbanásról. Az SMS-értesítés a rendőrségi elemzés szerint jóval a robbanás után érkezett a rádióhoz – mondta Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány. “Szeretném eloszlatni azt a hírt, hogy ilyen jellegű dolog történt volna. Az egyik kereskedelmi rádióhoz valóban küldtek egy SMS-t, de az SMS küldése már a robbanás után történt, a kazetta elemzése után” – mondta Ignácz István a Klub Rádió egyenes adásában. “A nemzetbiztonság is, a Nemzetbiztosnági Hivatal, és a PMRFK is vizsgálta ezt a bejelentést, és alaptalannak bizonyult” – tette hozzá.



Baleset volt a törökbálinti robbanás 10

Fotó: MTI


Megkezdődött a kárfelmérés



Pénteken reggel megkezdődött a törökbálinti pirotechnikai raktárban történt robbanás során keletkezett károk felmérése. Az előzetes összegzés szerint a környékbeli ingatlanokban, gépkocsikban és egyéb értékekben keletkezett kár elérheti a több 100 millió forintot is – közölte Ignácz István, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője pénteken az MTI-vel.

A Pyro-Technic Kft. gazdasági igazgatója és az Allianz Hungária Biztosító pénteken reggel elmondta: a kft.-nek érvényes biztosítási szerződése van a biztosítóval, külön kötöttek felelősségbiztosítást a raktáron lévő anyagokra és eszközökre is. “A biztosításra kifizetett összeg éves szinten eléri az egymillió forintot” – mondta Lengyel Gábor.


Baleset volt a törökbálinti robbanás 11

Fotó: MTI


A környéken lévő ingatlanok tulajdonosaitól folyamatosan érkeznek a kárbejelentések a biztosító társaságokhoz. Vereczki András, az Aegon Magyarország Biztosító szolgáltatási igazgatója az MTI-nek elmondta, a társaság telefonos ügyfélszolgálatához eddig több mint tíz bejelentés érkezett, munkatársaik a helyszínen vannak. “A felelősségbiztosítással rendelkezőknek a károk felmérésében segítünk, az üveges szakemberek a kisebb javításokat azonnal elvégzik” – közölte. Az Allianz Hungária péntek délután arról tájékoztatta a FigyelőNet szerkesztőségét, hogy az ezidáig beérkezett kárbejelentések száma nem haladja meg az egy tucatot. Ezek között mind lakásokban, mind gépjárművekben keletkezett károk vannak, a felmért károk becsült értéke már most több millió forint. A bejelentések és a már elvégzett kárfelmérések zömében üveg-, nyílászáró- és tetőkárokról tanúskodnak, a gépjárművek esetében pedig főként üveg-, szélvédő és karosszériakárokról számoltak be a biztosító ügyfelei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik