Belföld

Javult a HVB eredménye

Németország második legnagyobb pénzintézete, a HVB csoport csütörtökön közölte, hogy adózott második negyedévi eredménye 155 millió euró lett, a tavalyi második negyedévi 217 millió eurós veszteség után.

Az eredmény meglepően kedvező a gyenge első negyedév után, a bank részvénye 5,4 százalékkal drágult a frankfurti tőzsde kora délutáni kereskedésében. A papír az idén eddig 24 százalékot vesztett értékéből.

Az eredmény nagy javulását elsősorban érdekeltségeinek eladása tette lehetővé, de rossz hitelekre is kevesebbet kellett tartalékolnia. Két cégben, a német Brau und Brunnen italipari, valamint az ugyancsak német E.ON energiaszolgáltatóban meglévő részesedésének értékesítéséből mintegy 150 millió eurót nyert a második negyedévben a HVB.

A bank németországi üzletmenetével változatlanul elégedetlenek vezetői és az elemzők. Az ausztriai és kelet-európai érdekeltségek azonban növelték a bank második negyedévi működési eredményét, az első negyedévhez viszonyítva 66 millió euróval 206 millióra.

A HVB csoport adózás előtti eredménye 336 millió euró lett az idei második negyedévben, a tavalyi hasonló időszakhoz képest megháromszorozódott. A működési eredmény 359 millióra javult az első negyedévi 290 millió euróról. Dieter Rampl vezérigazgató bejelentette, hogy az idei év egészére 1,4-1,7 milliárd eurós működési eredményt céloznak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik