Belföld

Javult az ellenzék pozíciója a médiában

Az európai választások óta jelentősen növekedett az ellenzéki pártok szerepe a médiában. A jó eredmény legfőbbképpen az eredményes kommunikációnak köszönhető - állítja legfrissebb tanulmányába a Vision Consulting.

A stratégiai elemző társaság szerint az eredményes politizálás valódi meghatározója a vezető hírekbe juttatott politikai üzenetek tartalma. Ellentmondásnak tűnhet azonban, hogy az elemzés szerint az európai parlamenti választások előtt a kormányoldal minőségi értelemben is hatékonyabbnak tűnt, mint ellenzéki riválisai, azonban az MDF és a Fidesz számára is az év ezen vizsgált időszakban szerepelt a legtöbb kedvező téma a napirenden.

A megélénkülés mögött nagy valószínűséggel a választási kampányok találhatóak. Júniusban korábban nem tapasztalt mértékben esett vissza a besorolhatatlan, semleges témák aránya. Mindkét oldal saját témáival ostromolta a hírszerkesztőségeket, habár az MSZP és Fidesz között alapvető különbség volt a témakezelésben. A Vision Consulting szerint a legnagyobb kormánypárt a választásokat megelőzően töredezett kommunikációt folytatott, nem volt képes egyetlen olyan témát sem találni, amelyre kihegyezhette volna fő mondanivalóját. Ezzel szemben a Fidesz tudatos, türelmes és következetes kommunikációt folytatott – olvasható az elemzésben. A nemzeti petíció szép lassan a kampány vezető elemévé vált, s így a Fideszes javaslat a politikai viták középpontjába került.

Az összes megszólalás heti átlagát júniusban az MSZP vezette. A Fidesz és az MSZP napirendi jelenléte között azonban majdnem kétszeres volt a különbség. Az SZDSZ  a kampány végére már nem tudta megismételni korábbi médiabeli aktivitását, míg az MDF választási eredménye a médiában is felértékelődött, 2002 októbere óta a legjobb napirendi eredményét érte el. A megszólalási versenyben a miniszterelnök végzett az élen, majd  Medgyessy Pétert a három parlamenti párt elnöke követi. A Magyar Demokrata Fórum felélénkülését itt is jól mutatja, hogy hosszú idő után az elmúlt hónapban több fórumos politikus került a vezető hírekbe, mint szabad demokrata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik