Belföld

Először ítélték oda a Csalog Zsolt-díjat

Első alkalommal ítélték oda a Csalog Zsolt-díjat; az író, újságíró, muzeológus, szociológus nevét viselő elismerést szerdán adták át Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban rendezett ünnepségen.

A nemzeti és etnikai kisebbségekkel való harmonikus együttélés terén kifejtett tevékenységéért a Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium, valamint Illésné Áncsán Aranka, a tiszadobi nevelőotthon igazgatója, Virág Tamás újságíró és Derdák Tibor polgárjogi aktivista részesült a díjban.

Az elismerést az Oktatási Minisztérium, a Raoul Wallenberg Alapítvány, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Roma Polgárjogi Alapítvány alapította.

A Raoul Wallenberg Egyesület és a Roma Sajtóközpont 1997-ben elhunyt alapítójáról elnevezett díjban olyan polgárjogi aktivisták részesülhetnek, akik kiállásukkal, életútjukkal példát mutattak a helyi, térségi és országos közéletben.

A kitüntetést olyan települési vagy intézményi vezetők, települési önkormányzatok, intézmények is megkaphatják, akik, illetve amelyek szerepet vállaltak konfliktusok feloldásában, tevékenységükkel közreműködtek az emberi és állampolgári jogok érvényesülésének elősegítésében.

A díjjal szeretnénk példát mutatni a társadalomnak a meglévő visszásságok ellensúlyozására – mondta Sipos András, a bírálóbizottság elnöke az egykor magyar üldözöttek ezreit megmentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 92. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

A Wallenberg egyesület soros elnöke kiemelte: Csalog Zsoltnak, a szervezet korábbi vezetőjének egész életútja, munkássága az előítéletes magatartás elleni fellépést példázza. A Gandhi gimnázium a roma kisebbségi tanulók újszerű oktatásának kidolgozásáért és tízéves működése elismeréseként kapta meg a díjat.

Illésné Áncsán Aranka egész életét a gyermekvédelemnek, a sokszorosan sérült állami gondozottak nevelésének, képzésének szentelte – ismertette az indoklást Sipos András. A méltatás szerint Virág Tamás munkájával igyekezett segíteni a kisebbségben élők, köztük a fogyatékosok, a homoszexuálisok és a romák helyzetét.

Derdák Tibor sokat tett azért, hogy a cigány és a magyar társadalom, a kisebbség és többség közötti feszültség oldódjon, emellett fontos szerepe volt a Wallenberg egyesület és a Gandhi gimnázium létrejöttében – hangzott el az ünnepségen, amelyen jelen volt Csalog Zsolt özvegye és részt vettek a díj alapítóinak képviselői is.

A díjazott három személyiség az oklevél mellett nettó 100-100 ezer, míg a gimnázium 300 ezer forint pénzjutalmat kapott. Sipos András elmondta, hogy az anyagi juttatást az oktatási és a belügyi tárca, valamint a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének segítsége tette lehetővé.

Az elismerés odaítéléséről a beérkezett javaslatok és ajánlások alapján a kuratórium dönt; javaslatot az alapítók, települési önkormányzatok, önkormányzati szövetségek, továbbá emberi jogi és kisebbségi szervezetek terjeszthetnek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik