Belföld

Nemcsak tőlünk vágynak el az orvosok

Elvándorlással fenyegetőznek a francia sebészek bérük 15 éves stagnálása miatt. A megoldás nehézkes lesz, ugyanis az egész francia egészségügy már "szikeélen" táncol.

A francia kormány ígéretett arra, hogy rendezi a sebészek fizetése körül kialakult krízishelyzetet, ugyanis az orvosok Nagy-Brittaniába való elvándorlással fenyegetnek, ahol emelték a béreket – írja a BBC Online. Philippe Douste-Blazy egészségügyi miniszter már ki is dolgozott egy tervezetet.

Az orvosok szerint illetményük 15 éve nem változott, ellenben a biztosítási díjjal, ami tízszeresére nőtt. Az orvosok képviselője elmondta, hogy augusztus elején 3000 sebész teheti le a szikét, hogy egy hétre Angliába látogasson. Az eset rendkívül rossz időzítésű, ugyanis a konzervetív francia kormány jelenleg éppen azon töri magát, hogy a rendbeszedje a súlyos hiánytól szenvedő költségvetést.

Douste-Blazy közölte, enged a nyomásnak és hajlandó a béremelésre, de ennek mértékéről tárgyalni óhajt a orvosszervezet képviselőjével. Azonkívül asztalhoz ül a biztosítótársaságokkal is, hogy három évre befagyasszák a biztosítási díjakat.

A francia egészségügy 2004-es deficitje eléri a 13 milliárd eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik