Belföld

Tízmilliárd fölötti Richter-profit a 2. negyedévben

A piaci várakozásokat messze felülmúló eredményt produkált a Richter Gedeon Rt. A gyógyszerár-befagyasztás negatív hatásai ellenére háromhavi nyeresége első ízben haladta meg a tízmilliárd forintot.

A blue-chipek közül hagyományosan elsőként jelentő Richter az év első felében 17,55 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 16,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A társaság csak a második negyedévben 10,03 milliárd forintnyi nyereséget termelt, ami jóval meghaladja a 8,3 milliárd forint körüli piaci várakozásokat.

Bogsh Erik visszafogott

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója szokásához híven óvatosan örült a második negyedéves eredményeknek. Értékelésében elmondta, hogy egy negyedévből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, s felhívta a figyelmet, hogy míg a második negyedévben alacsonyak voltak, a harmadik és negyedik negyedév vonatkozásában viszont igen erősek leszek a bázis értékek.

Mindazonáltal a vezérigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Richter Gedeon Rt. az idén a tavalyi 116 millió dolláros kivitelhez képest várhatóan 23 millió dollárral, 20 százalékkal növeli exportját a FÁK országokba, ahol erős harmadik és negyedik negyedévre számít a társaság.

A vezérigazgató a gyógyszergyár összes éves árbevételére vonatkozó korábbi prognózisán nem változtatott: e szerint 10 százalékos dollárban mért növekedés várható.


Ezen belül az európai uniós kivitel 10 százalék körül emelkedhet mind a volt, mind az újonnan csatlakozott országokban. Az Egyesült Államokba irányuló forgalom éves szinten várhatóan stagnál vagy kis mértékben csökken a vezérigazgató szavai szerint.


A belföldi forgalomban szintén stagnálást valószínűsít a cég vezetője. Hozzátette, hogy további árbevétel-kiesés már nem várható, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé viszont befizetést kell teljesítenie a gyógyszergyárnak a második félévben.

A számok mélyebben

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, nem auditált, nem konszolidált kimutatás szerint a Richter első félévi árbevétele 60,36 milliárd forintot tett ki, ami 9,9 százalékos növekedést jelent egy év alatt.


A hazai piacon a társaság 2 százalékos növekedéssel 16,7 milliárd forint árbevételt ért el. A gyógyszerár-befagyasztás miatt a Richter 2004. évi elmaradt haszna 2,5 milliárd forintra tehető – írja a jelentés. A társaság 8,29 százalékos részesedéssel továbbra is piacvezető a magyarországi gyógyszerpiacon.


A Richter exportja 209,2 millió dollárt tett ki, amely 21,5 százalékos emelkedést jelent. A jelentés szerint a kivitel elsősorban a FÁK-piacokon és az Európai Unióban nőtt számottevően. Az Egyesült Államokba irányuló eladások csak kis mértékben nőttek, az egyéb piacok forgalma pedig alapvetően stagnált.


Az értékesítés költségei 22,4 százalékkal 23,23 milliárd forintra emelkedtek. A bruttó fedezeti összeg így 37,13 milliárd forint volt az első félévben. Az üzleti tevékenység eredménye 14,99 milliárd forint volt, 0,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A pénzügyi tevékenység nettó eredménye 2,55 milliárd forint pozitívumot mutat, míg 2003 első hat hónapjában 877 millió forint volt a pénzügyi nyereség.


A határidős devizaügyleteken elért nyereség 1,63 milliárd forint volt, a nem realizált devizaügyletek árfolyamértéke viszont 962 millió forinttal csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest. A kamatbevétel és a nyílt végű befektetési alapok nyeresége 1,59 milliárd forintot tett ki.


A Richter egy részvényre jutó nyeresége 943 forint volt idén az első hat hónapban, szemben az 2003 első félévi 811 forinttal.

A konszolidált adatok szerint a Richter-csoport összes árbevétele 2004 első félévében 73,9 milliárd forint volt, ami 5,9 százalékos növekedés a bázishoz képest. A konszolidált mérleg szerinti nyereség 17,67 milliárd forint, 15,8 százalékkal nőtt.


A Richter jegyzett tőkéje 18,638 milliárd forint, a saját tőke értéke 191,49 milliárd forint volt 2004. június 30-án.


A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a szerdai kereskedést 19 640 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 27 000 forint, a legalacsonyabb 17 660 forint volt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik