Belföld

Az új tagországok növekednek a leggyorsabban

Becslések szerint 2004-ben és 2005-ben 4,5 százalékponttal nő az Európai Unió tíz új tagországának GDP-je. Az újoncok ily módon 2 százalékponttal körözik le a régi tagországok tizenötös csoportjának teljesítményét.

Az ENSZ Európáért Gazdasági Bizottsága (ECE) globális gazdasági fellendülést jelez a 2004-2005-ös esztendőkre – a növekedés mozgatórugói a kelet-európai és a balkáni országok. Az euróövezetben szerény 1,75 százalékponttal kúszik felfelé a GDP az idén, míg jövőre 2 százalékpontos emelkedést prognosztizálnak. (Az eurózónán kívül maradt Egyesült Királyságban az idén 3 százalékpontos GDP-növekedést várnak.) A 25 tagú Unió GDP-je 2004-ben 2,2 százalékponttal, 2005-ben 2,4 százalékponttal nő.

Az új tagországok tízes tömbjének látványos GDP-növekedése elsősorban Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Csehország és a balti államok teljesítményének tudható be. Észtország, Lettország és Litvánia a jelentés szerint Európa leggyorsabban fejlődő országai. A tízek átlagos GDP-növekedését 2004-ben és 2005-ben egyaránt 4,5 százalékosra becsüli az ECE-jelentés.

Délkelet-Európában viszonylag erős marad a gazdasági növekedés. Bulgáriában és Romániában mintegy 5 százalékos GDP-növekedést várnak az idén és jövőre is, míg Törökországban a becslések szerint 2004-ben a növekedés elérheti akár a 7 százalékot is. Horvátország idei gazdaság-gyarapodása várhatóan 4 százalék körül alakul.

A jelentésben az is szerepel, hogy a tízeknek a legnagyobb gondot várhatóan az jelenti, hogy költségvetési hiányukat a GDP 3 százaléka alá szorítsák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik