Belföld

800 milliárd forintért folyhat a harc a minisztériumok között

A minisztériumok 800 milliárd forintra pályázhatnak jövőre a fejezeti kezelésű előirányzatok keretében a kormány szerdai döntése szerint - közölte a pénzügyminiszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elsősorban a foglalkoztatás, az autópálya-építés és az Európai Uniótól elnyerhető források támogatását segíti elő a kormány – fogalmazott hozzá Draskovics Tibor. “A jelzett 800 milliárd forint mellett európai uniós forrásokat is természetesen fel fogunk használni” – válaszolta egy kérdésre a miniszter. Az EU-forrás 2004-2006 között várhatóan 860 milliárd forint, ebből 2005-re 200-300 milliárd juthat. 

A költségvetési menetrend szerint a minisztériumoknak augusztus elejéig kell benyújtaniuk pályázataikat, azok a gazdasági illetve a társadalompolitikai kabinet szűrője után a kormány elé kerülnek, ahol augusztus végén születhet meg a döntés.

A pályázatokon a tárcák által elnyert összegeket nem lehet átcsoportosítani más célra, és a fel nem használt összegek a következő évben automatikusan visszakerülnek a költségvetésbe – közölte Draskovics Tibor.

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elmondta: jövőre a közszférában 6,5 százalékos bérfejlesztést terveznek, ebből a költségvetés 5 százalékra nyújt fedezetet. “Olcsóbb és kisebb állam szükséges ahhoz, hogy a gazdaság több levegőhöz jusson” – jelentette ki Draskovics Tibor.

Fidesz: hány ember elbocsátásával jár a béremelés?

A Fidesz arra kéri a kormányt, fejezze be a “mellébeszélést” és olyan kérdésekre adjon választ, amelyek az embereket valóban érdeklik – mondta Szijjártó Péter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva az MTI-nek.

A fideszes parlamenti képviselő kijelentette: ezen kérdések közé tartozik az, hogy hány ember “elbocsátására kényszerítik” az önkormányzatokat, miután “nem adnak megfelelő fedezetet a béremelésekre”. A kormánynak arra is válaszolnia kell, hogy az elbocsátások miatt mennyivel nő a munkanélküliség – közölte Szijjártó Péter.

Mint mondta, a kormányszóvivői tájékoztatón a pénzügyi tárca vezetője elismerte: 15 százalékkal csökkentik a célelőirányzatokat, ami “egyértelműen a beruházásokra fordítandó források csökkenését” jelenti. A Fidesz tudni szeretné, hogy a kormány milyen beruházások leállítását tervezi, illetve, hogy jövőre indítanak-e bármifajta beruházást – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik