Belföld

Nyári szünet a lakáspiacon

Eltűntek a vevők. Az új ingatlanok piacán megcsappant a fizetőképes vevőkör, a használtpiacon mindenki kivár, a külföldiek pedig már kedvük szerint bevásároltak. Az árak viszont makacsul tartják magukat.

Pang a lakáspiac, legyen szó használt lakásról vagy újról – vélik az ingatlanpiaci szakemberek: egyre hosszabb ideig tart a használt lakások értékesítése, ami miatt a vevőjelöltek is egyre nehezebben tudnak új lakáshoz jutni. A támogatott hitel korlátjának tavalyi leszállítása miatt ugyanis jelentősen visszaesett a belföldi fizetőképes kereslet (tömeges élénkülést az egyre nagyobb piacot hódító devizahitelektől sem remélnek), és két hónapja az EU-csatlakozás generálta külföldi üzlekötések is látványosan megcsappantak. Persze mindez csak a kivételesnek mondható tavalyi év tükrében értékelhető pangásként, és tulajdonképpen igazolja az ingatlanforgalmazók év eleji visszafogott várakozásait.

Reális a megtorpanás

A múlt év egyszeri tényezők miatt kiugróan jó volt, a támogatási rendszer ismert változtatásai miatt, aki csak tehette, akkor vett lakást – feleli a FigyelőNet kérdésére Gerő András, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Ezért nem is érdemes az idei tendenciákat a tavalyiakhoz hasonlítani, hanem sokkal inkább a 2-3 évvel ezelőtti állapothoz, amikor is a lakáseladások számát tekintve nagyjából a maihoz hasonló helyzet állt fenn.



Nyári szünet a lakáspiacon 1


Az idei folyamatok sokkal reálisabban tükrözik a magyar lakosság életminőségének tényleges javulását, a fizetőképes kereslet nagyságát, mint a tavalyiak – fogalmaz Gerő András, hozzátéve, hogy a valóban pangó piacon azért vannak biztató jelek is. A potenciális lakásvásárlók mintha megkomolyodnának, legalábbis erre utal az, hogy az Otthon Centrumnál érdeklődőknek ma már 50 százaléka eljut a személyes kapcsolatfelvételig, és az összes érdeklődő 20 százalékából tényleges vevő lesz. Ez nagyon magas szám – mondja Gerő -, nem is olyan régen még 9-11 százalékos volt ugyanez az arány. Mostanában tehát minden ötödik ember vásárol is valamit, csak közben a kereslet, az érdeklődők száma csappant meg.

Ugyanezt támasztja alá a lakás.hu legújabb piaci helyzetképe: a potenciális vevők legnagyobb problémája, hogy nem tudnak megszabadulni meglévő lakásaiktól, a továbblépést pedig sorompóként zárja el a használt lakásra felvehető támogatott hitel ötmillió forintos határa. Az új lakás iránti kereslet nem tud realizálódni, már a foglalót sem merik letenni az ügyfelek. Az ingatlanpiaci lap szakértője szerint a lakásvásárlók által leginkább preferált ingatlanok piaca (új lakások esetén 25 millió forintos, használt lakások esetén 15 millió forintos határig) gyakorlatilag megdermedt, és a fizetőképes kereslet visszaesése május óta különösen látványos.





Őszi remények

Az ingatlanpiac pangását szezonális hatások is erősítik: a nyár mindig is visszaesést szokott hozni az ingatlanpiacon. A szakértők szeptemberig nem reménykednek pozitív változásban, a fejlesztők nagy része az őszre tartogatja már az akciókat és kedvezményeket. Szeptemberben biztosan több új projekt indul majd el – hangsúlyozza Gerő András is – és egyre jellemzőbb lesz a tömegigényektől való elmozdulás is. Elsősorban a felsőbb, „prémium” kategóriájú lakások vevőkörét igyekeznek majd a fejlesztők megcélozni, ahol a négyzetméterárak legalább 400 ezer forintnál kezdődnek. Ebben a szegmensben ugyanis a profitabilitási ráta is magasabb – teszi hozzá a szakember -, ami egy pangó piacon különösen nem utolsó szempont.

Stagnáló árak


Mindebből logikusan az következne, hogy az árak lefelé mozdulnak el, ennek jeleit azonban egyelőre nem érzékelni. Az új lakásokat értékesítő fejlesztők még nincsenek rákényszerítve az árcsökkentésre: a tavalyról áthúzódó projektek értékesítési adatai alapján kényelmesen hátradőlhetnek, a használtlakáspiacot pedig minden szegmensben a kivárás jellemzi.

Hiába van tehát óriási kínálat és megtorpanó kereslet, a legtöbb új lakásos projektet felvonultató pesti kerületben (IX., XIII., XIV.) tartják magukat az elért árszintek, amelyektől már a peremkerületi beruházások négyzetméterárai is alig maradnak el. A mindig is különlegesnek számító, frekventált budai, II. kerületi piacon a lakás.hu szerint némi élénkülést tapasztalnak a szakemberek: jóllehet a rózsadombi használtlakáspiac szinte minden szegmensében túlkínálat van, a 20-40 millió közötti ingatlanokra viszonylag könnyű vevőt találni. A hatvanas-hetvenes évekbeli kocka társasházakat kerületszerte 350-400 ezer forint között kínálják négyzetméterenként, az újabbaknál 450 ezer forintig megy az ár.

A bel-budai, vízivárosi lakások állapottól függően 290-310 ezer forinton szerepelnek, míg a negyvenes évek előtti villák elhelyezkedéstől függően 400-500 ezer forintos négyzetméteráron várják a vevőket. A II. kerületben 80-90 millió alatt nincs családi ház, de a 120-130 millió még jellemzőbb kategória, ugyanakkor legalább egy évig elhúzódó értékesítésre kell számítania a tulajdonosnak. Az új építésű lakásoknál meglehetősen nagy a szórás, az Ürömi út környékén például még 390-540 ezer forint között van a négyzetméterár, ennél valamivel feljebb 500-600 ezer forint a jellemző, de nem ritka a 600-700 ezer forint sem négyzetméterenként.

Gerő András az év hátralevő részére stagnáló árakat vár, szerinte nem érdemes az árak drasztikus esésére apellálni. Hiába van ugyanis a mérleg egyik serpenyőjében a kereslet-kínálat árcsökkentő hatása, ellensúlyozzák a telekáfa miatti többletköltségek, illetve a „rendesen” inflálódó egyéb költségtényezők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik