Belföld

Az 55. heti nyugdíjat tervezik a szocialisták

Az átlagos és az átlag alatti keresetűek adóterheinek érzékelhető mérséklését, az alacsony jövedelmű, gyermekes családok támogatásának növelését, valamint az 55. heti nyugdíj bevezetését javasolja a jövő évi költségvetés előkészítéséhez az MSZP gazdaságpolitikai kabinetje.

Szekeres Imre, a kabinet vezetője és a  Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közleményében javasolja, hogy a következő évi jövedelemadó és az adókedvezmények igazságosabbak legyenek. Ehhez véleményük szerint az is szükséges, hogy a pályakezdő, családalapító fiatalok helyzete javuljon az elhelyezkedésükhöz nyújtott kedvezményekkel és az első önálló otthon megszerzésének támogatásával. A közlemény szerint biztatónak tartják a magyar gazdaság fejlődését és előremutatónak ítélik, hogy a növekedés mögött egyértelműen a beruházások és az export bővülése áll.

A kormányzati ciklus félidejében az előrejelzéseknél kedvezőbb gazdasági környezet lehetővé teszi, hogy a kormány következetesen végrehajtsa költségvetési céljait, amelyek az ország modernizációját és európai integrációjának elmélyítését célozzák, valamint segítik a gazdaság hatékony és sikeres beilleszkedését a globális gazdasági folyamatokba – olvasható a közleményben.

A közlés szerint a kabinet a költségvetés előkészítésénél a szociáldemokrata értékrend alapján alakította ki álláspontját és megállapította, hogy a gazdasági és társadalompolitikai célok összekapcsolhatók és egyszerre megvalósíthatók. Ez egyben értékes lehetőséget jelent az MSZP számára szociáldemokrata identitásának érvényesítésére – teszik hozzá. A közlemény szerint az ország alapvető gazdasági és szociális problémái abból fakadnak, hogy túl kevés a versenyképes vállalat és túl kevés a hatékony, értékteremtő munkát végző munkavállaló. Az állami kiadások korlátozásával olyan fiskális környezet teremthető, amelyben javul a versenyképesség, és ez a jelenleginél több ember számára biztosít majd munkát, tisztes bért és jólétet.

Az MSZP hatékony megoldást kíván a társadalom szociális biztonságának erősítése érdekében. Ennek négy eszköze szerintük a “munkára ösztönzés” támogatások révén, illetve az adók és járulékok csökkentésével, a “munkával szerzett biztonság”, aminek megteremtése érdekében jövőre javasolják az 55. heti nyugdíj bevezetését, valamint a “méltányos gyermeknevelési támogatás”. A “szociális minimum” eszközén a szűkölködőknek nyújtandó olyan támogatást érti a kabinet, ami biztosítja, hogy életszínvonaluk ne csökkenjen az elfogadható szint alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik