Belföld

A kisvállalatok bizakodóbbak a nagyoknál

Míg a nagy cégek júniusban kissé visszafogottabbak lettek gazdasági kilátásaik megítélését illetően, a kis- és közepes cégek változatlanul optimisták - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet júniusi felméréséből.

Az MTI-vel pénteken közölt felmérés szerint a kis- és középvállalati konjunktúra-index júniusban 52 százalék volt, szemben az egy hónappal korábbi 50,3 százalékkal és az egy évvel ezelőtti 47,6 százalékkal.

Júniusban a száz legnagyobb nagyvállalat TOP-100 konjunktúra-indexe 54 százalék volt, szemben az egy hónappal korábbi 57 százalékkal, és az egy évvel ezelőtti 53 százalékkal.

A felmérés szerint a saját vállalkozás jövőjét rövid távon a kis- és közepes cégek 35 százaléka értékeli pozitívan, míg 44 százalékuk változatlannak látja.

A közlemény kitér arra is, hogy a kis- és középvállalati szektor versenyhelyzete a korábbinál kedvezőbb. Piaci pozícióit alapvetően megingató verseny kialakulásától a vállalkozások csökkenő aránya, mintegy 25 százaléka tart. Működési területén új, tőkeerős versenytárs megjelenését is kevesebben, a cégek 39 százaléka feltételezte júniusban, mint egy hónappal korábban.

A kis- és középvállalatok előrejelzése szerint a termelési feltételekben rövidtávon nem várható jelentős változás, s az előrejelzések szerint a cégek többsége rövid távon készletállománya szinten tartásával számol.

A belföldi értékesítés előrejelzésekor a második félévben javuló értékesítési helyzettel kalkulál minden harmadik vállalkozás, míg a hazai értékesítési helyzet romlását a cégek 22 százaléka tartja reális lehetőségnek.

A külpiaci értékesítés bővülésével a cégek 24 százaléka számol a korábbi 20 százalékkal szemben: értékesítési lehetőségeinek megtartását 64 százalékuk feltételezi.

A felmérés alapján a júniusi előrejelzés szerint a cégek 64 százaléka nem várja pénzügyi helyzetének rövid távú változását, javuló likviditással a vállalkozások egytizede számol.

Az Ecostat kimutatta azt is, hogy júniusban a kis- közepes szektor beruházási szándéka kismértékben gyengült, fél éven belül a cégek 47 százaléka tervezi technológiai jellegű fejlesztés beindítását.

Júniusban a kis- és középvállalati szektor éves inflációs prognózisa 6,4 százalék volt, 0,4 százalékkal alacsonyabb a májusi előrejelzésnél. A legutóbbi 2004 decemberre vonatkozó, 7 százalékos inflációs előrejelzést a cégek lefelé korrigálták, júniusi várakozásukban 6,8 százalék szerepelt.

A Ecostat szerint a magyar nagyvállalatok rövid távú gazdasági várakozásait 2004 második félévére nagyfokú optimizmus jellemzi. A kedvező világgazdasági tendenciák hatására a cégek többsége derűlátón értékeli mind a nemzetgazdaság, mind saját cége fejlődési esélyeit.

A közlemény szerint az exportpiacok élénkülésének elsődleges haszonélvezői a tőkeerős és versenyképes nagyvállalatok, melyek optimizmusát a konjunktúrához való csatlakozásuk sikere hitelesíti.

Az optimista várakozások aránya magas, értéke 58 százalék, míg Magyarország gazdasági kilátásait a cége 12 százaléka tartja rosszabbodónak.

Ugyanakkor a termelés növelés lehetőségének megítélése visszafogottabb a korábbi hónapokénál: a májusi 53 százalékkal szemben júniusban a nagyvállalatok 41 százaléka bízik tevékenysége rövid távú bővítésében. A fejlődést megjelölők kétharmada 5 százalék alatti, 31 százaléka e feletti bővülést prognosztizál.

A második félévben a nagyvállalatok 54 százaléka saját előállítású készletei szinten tartását tervezi. Árukészletei növekedését, illetve csökkenését egyforma arányban 23-23 százalékuk vélelmezi.

A felmérés alapján a vállalatok 62 százaléka tervezi vásárolt készletei szinten tartását, készletnövekedést 22 százalékuk, készletcsökkenést 16 százalékuk valószínűsít. Ezzel a vállalati előrejelzéssel úgy tűnik, hogy a TOP-100 kör raktárkészletei magas szinten tartásával készül a növekvő exportrendelések kielégítésére – áll a közleményben.

Az Ecostat szerint a következő félévben a belföldi kereslet szűkülését feltételezi a cégek több mint egyötöde, míg szinten maradását minden második nagyvállalat várja.

A külpiaci kereslet megítélése visszafogottabb, a vállalatok 61 százaléka változatlan, 10 százalékuk szűkülő igényekkel számol exportpiacain. A májusi 50 százalékkal szemben legutóbb a cégek 29 százaléka feltételezte termékei iránt a külső kereslet bővülését.

A közlemény alapján a nagy cégek esetében a munkaerőpiac megítélése eltér a korábbiaktól. Hosszabb idő óta először bővült számottevően, az áprilisi és májusi 12 százalékról 25 százalékra a munkaerőpiaci feszültségek erősödését prognosztizáló nagyvállalatok köre.

A következő fél évben pénzügyi helyzetének stabilitását várja a TOP-100 vállalati kör kétharmada, javulásban bízik a cégek 16 százaléka.

Az Ecostat kimutatta azt is, hogy a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása gyengült a korábbi hónapokéhoz képest. A kutatás szerint a csökkenés hátterében reális indokokat nehéz találni, az elmozdulások többnyire hangulati elemekkel magyarázhatók.

A közlemény alapján a nagyvállalatok előrejelzése szerint 2004-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése az idén eléri a 6,4 százalékot, ami közel áll az Ecostat 6,7 százalékos inflációs előrejelzéséhez.

A TOP-100 nagyvállalatok december hónapra vonatkozó inflációs várakozása május óta nem változott, értéke 6,1 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik