Belföld

Válságterv készül a köztévénél

Öt és fél milliárd forintra lenne szüksége az MTV-nek ahhoz, hogy az életbe léptetett megszorító intézkedések mellett az intézmény az év végéig elvegetáljon – mondta a Magyar Hírlapnak Pinke György, az MTV alelnöke.

Az MTV kuratóriumi elnöksége holnap szavaz a köztévének megítélt 4,8 milliárd forint céltámogatás sorsáról, az összeg felhasználását ugyanis az Országgyűlés döntése alapján a grémiumnak kell jóváhagynia. Pinke György gazdasági folyamatokért felelős alelnök szerint bár a pénz még meg sem érkezett, máris minden fillérnek helye van. Ennek egyik oka, hogy januártól 6,8 milliárd forint kintlevőséget halmoztak fel a szállítóknál, mindemellett az olimpiai közvetítésekre is maradt még fizetni valójuk.

“A 4,8 milliárd forint csak arra lesz elég, hogy a hitelezőinket lehűtsük. Az éves üzleti tervünk teljesen felborult. Az előző évek gyakorlata alapján azzal számoltunk, hogy a közmédiumok struktúraátalakítására a költségvetésben elkülönített tízmilliárd forintból 8,5 milliárdot kapunk. Azonban a parlament csak 6,8 milliárdról szavazott, a fennmaradó 3,2 milliárd sorsáról az év második felében döntenek. Ha ezt az összeget egyedül a köztévé kapná meg, akkor sem rendeződne az anyagi helyzetünk” – mondta az alelnök.

Pinke szerint annak ellenére, hogy az első negyedévben másfél milliárd forintot takarítottak meg, a döntéshozóknak be kell látniuk, hogy költségcsökkentéssel még nem lehet megoldani a köztévé alulfinanszírozottságát. “Ahhoz, hogy az év végéig, csökkentett kiadásokkal elvegetáljon az intézmény, öt és fél milliárd forint tőkepótlásra lesz szükség” – mondta.

A kialakult csőd közeli helyzet miatt a kuratóriumi elnökség felkérte a menedzsment tagjait, hogy készítsenek válságtervet, és szeptember közepéig csak rendkívül indokolt esetben kössenek szerződést.


Az anyagi gondok miatt Rudi Zoltán tévéelnök szerint elképzelhető, hogy ebben az évben nem indulhat el a köztévé négy tervezett tematikus csatornájából az első, az MTV Demokrácia. Januárban már jó eséllyel debütálhat a parlament munkáját követő hírtelevízió.

Korábban a FigyelőNet is beszámolt arról, hogy a kormány még a héten tárgyal az MTV új székházáról, amely Óbudán húszmilliárd forintos magánberuházásból épülne, a köztévé pedig bérlőként költözhetne új “otthonába”. A tévéelnök ehhez mindössze annyit tett hozzá, csak remélni tudja, hogy mielőbb döntés születik az új székházról, ugyanis egy korszerű épülettel jóval takarékosabban működtethetnék az MTV-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik