Belföld

Tovább késik a lakáskoncepció

A Belügyminisztériumban kidolgozott lakáskoncepciót sokadik próbálkozásra sem sikerült a kormány elé vinni. A lakásprogram legújabb verziója ösztönözni kívánja az üresen álló magánlakások bérbeadását - írja a Világgazdaság.

A Világgazdaság birtokába került tervezet fontosnak tartja a bérlakásállomány növelését, főként, mert uniós összehasonlításban rendkívül alacsony e lakások aránya hazánkban. Az előterjesztés olyan érdekeltségi rendszer kialakítását javasolja , amelynek révén ösztönözni lehet a magántulajdonban lévő összesen 341 ezer bérlakás kiadását. A tervezet szerint mindenekelőtt olyan jogszabályi környezet kell, amely biztosítja, hogy a nem fizető bérlőt a lakásból gyorsan ki lehessen költöztetni. A bérbeadás után fizetendő terhek – a tervezet szerint – 10 százalékra csökkennének a mostani 20-ról, amely összeg a helyi önkormányzatoknál maradhatna.

A progran egy másik változata szerint folytatódhat az állami támogatású bérlakásprogram. Miszerint az önkormányzatok központi források igénybevételével építhetnek, alakíthatnak ki új bérlakásokat. Ennek kiegészítésére javasolják, hogy bezárt óvodák, iskolák, laktanyák felújításához, korszerűsítéséhez nyújtson támogatást a kormány, ha ezeket az önkormányzat legalább húsz évig bérlakásként hasznosítja.

A tervezetben megjelenik a lakbér-támogatási rendszer is, de korántsem olyan hangsúlyosan, mint a korábbi anyagokban. Új elem a bérlakásállomány növelésére szolgáló MFB hitelkonstrukció. A tervezet továbbá a lakásszerzéshez szükséges önerő arányának csökkentésére azt javasolja, hogy létesüljön egy garanciaintézet, amely a bekerülési összeg 35 százalékára vállalna garanciát. Megemlítik azt is, hogy a közalkalmazottakra is ki kellene terjeszteni a hitelgaranciát. Ugyancsak felvetik az úgynevezett félszocpol támogatás igénybevevői körének szélesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik