Belföld

Gyógyszerhiány a patikákban

Számos fontos szer napok óta nem kapható, például vérnyomáscsökkentők. A gyógyszerészek, a gyógyszergyártók, a kormány és az ellenzék mind egymást vádolják a kialakult helyzet miatt.

A TB által támogatott receptköteles gyógyszereket szinte alig lehet kapni az országban. Hiánycikknek számítanak az inzulinkészítmények, a vérnyomáscsökkentők, a véralvadásgátlók, a cukorbetegségek kezelésére szolgáló pirulák és a fájdalomcsillapítók nagy többsége. A patikusok a hiányt a július 1-én érvénybe lépő 15%-os árdrágulással magyarázzák, miszerint szerintük a gyártók – a nagyobb profit reményében – visszatartják készítményeik kiszállítását. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke ellenben úgy fogalmazott, hogy a gyártók ebben a hónapban a normál forgalom 2-3 szorosát már leszállították a patikáknak.

Selmeczi Gabriella a Fidesz egészségügyi szakembere a Hír TV-nek elmondta a piaci káosz és a gyógyszerhiány a Kökény Mihály vezette tárca szakmai hozzánemértése miatt következett be. Selmeczi Gabriella arra is fölhívta a figyelmet, hogy a júliusi 15 százalékos gyógyszer árdrágulást a gyártóknak és a patikáknak kell majd kigazdálkodniuk.

Az MSZP szerint gyógyszerügyben a Fidesz újabb “zavarkeltő és bűnbakkereső kampányba kezdett”. A frakció egészségügyi munkacsoportjának vezetője, Kárpáti Zsuzsa szerint “savanyú a szőlő a Fidesznek, mert a kormány, Medgyessy Péter miniszterelnök vezetésével immár másodszor tudott megállapodni a gyógyszergyártókkal”.

A képviselőnő az Info Rádiónak azt is elmondta, hogy kivizsgálják, hogy melyik piaci szereplő tartja vissza a gyógykészítményeket. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a patikák a vétkesek, még bírosági eljárást is indíthatnak ellenük, veszélyeztetés miatt.

Az egészségügyi miniszter eközben már a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert a patikákban megnőtt a hiánycikkek száma. A versenyhivatal sajtófőnöke a Magyar Rádiónak elmondta, hogy vizsgálatot indítanak tíz gyógyszernagykereskedelmi cégnél, amely a hazai piac több mint kilencven százalékát látja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik